5 nejdivnějších věcí, kterým lidé věřili před padesáti lety: Zázračný přístroj na hubnutí i rady, jak si udržet manžela

5 nejdivnějších věcí, kterým lidé věřili před padesáti lety: Zázračný přístroj na hubnutí i rady, jak si udržet manžela
Zdroj: Freepik

Amerika 60. let minulého století možná byla zemí neomezených možností, ale také zde existovala spousta podivných zvyků a názorů, které jsou z dnešního pohledu občas hodně absurdní. Čemu všemu věřili lidé před půl stoletím?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 06. 2021 14:00

Šedesátá léta byla plná šílených nápadů a idejí. Lidé jim však bezmezně věřili. Neměli o nich důvod pochybovat. S čím bychom se tak mohli setkat, kdybychom se díky stroji času přesunuli o minimálně padesát let nazpátek?

Zbraně ve škole

Deník New York Post připomíná, že v Americe šedesátých let bylo obvyklé, když si děti do školy nosily střelné zbraně. Součástí výuky byly střelecké kroužky a třeba v New Yorku omladina cestovala s pistolemi metrem a nikomu to nepřišlo podivné. Jenom je před začátkem vyučování odevzdali učitelům a dostali je zpátky až když došlo na střelecký kroužek. Tato praktika skončila v roce 1969.

Setřes ten tuk!

Kdysi tkvěl ženský ideál krásy v plných a zaoblených tvarech, postupem času ale přišla do módy štíhlá linie. Jenomže jak na to? Nikomu se nechtělo podstupovat zdlouhavé mučení v posilovnách. Přirozená lidská nátura se chtěla špeků zbavit efektivně, a hlavně rychle.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vitru Fit (@vitrufitness)

A tak vznikl stroj na hubnutí, jehož výrobci koupěchtivým domácím paničkám slibovali, že se klidně budou moci cpát dorty, a přitom zůstanou štíhlé. Pásový stroj se stal na dlouhá léta nedílnou součástí fitness center. Dámy, ale také páni, si okolo beder zapnuli pás a nechali jej vibrovat. Výhodou bylo, že se u toho mohlo i jíst...

Dámy, pozor na mluvu!

V šedesátých letech došlo v Americe k částečné emancipaci. Ženám už nevyhovovalo sedět doma a čekat, až se jejich manželé uráčí vrátit z práce a baru, kde se často se svými kumpány zdrželi. A právě kvůli tomu vznikl časopis s názvem Seventeen. Ten, mimo jiné, doporučoval následující: jíst jen velmi málo, aby se udržela figura, nenosit brýle, protože to není sexy, a hlavně pracovat s hlasem.

„Pamatujte, nikoho nezajímá, co říkáte, ale jak to říkáte,” radilo periodikum. Zvučný hlas, úsměv, vřelost a vitalita. Tyto aspekty měly pomoci manželkám opětovně získat pozornost jejich protějšků.

Kluci jsou kluci

Pokud kdysi muž usedl za volant opilý, považovalo se to za takzvaný lidový zločin. U mladých chlapců to byl také rituál přechodu do dospělosti. A proto třeba na maloměstech nad tím šerif obvykle mávl rukou se slovy kluci jsou kluci. Když se alkohol za volantem nedej bože dostal před soud, obvykle ho vyhrávali zejména mladí a bohatí muži. Testy na alkohol se tehdy nepoužívaly a zákon navíc neurčoval, jaké množství alkoholu je již za hranicí tolerance...

Kreditku? Jen v doprovodu manžela!

Pokud si chtěla žena zřídit kreditní kartu, musela zodpovědět otázky typu: „Jste vdaná? Plánujete děti?” Úplně nejlepší ale bylo, když přišla rovnou s manželem. Muž pak totiž mohl podepsat souhlas s tím, že když jeho ženu popadne amok a koupí si drahé boty na podpatku, bude mít na splátku. Vše se změnilo až v roce 1974 se zákonem o rovných úvěrových příležitostech.

Zdroje informací:

Grunge.com: Bizarre Things People Believed 50 Years Ago

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články