PORADNA: Žena posílá peníze na charitu, i když skoro žádné nemáme. Co pomůže, radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Žena posílá peníze na charitu, i když skoro žádné nemáme. Co pomůže, radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Bohuslav má velmi hodnou manželku. Tak hodnou, že skoro všechny své peníze utratí za zvířata a lidi v nouzi. Dokud měla práci, Bohuslav proti tomu nic nenamítal. Teď se ale situace změnila.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 04. 2021 12:00

Patricie byla propuštěna pro nadbytečnost a Bohuslav ze své mzdy platí nejen hypotéku, ale i údržbu domu plus běžné měsíční výdaje. Nic moc mu tak z peněz nezbývá.

Když však po manželce chtěl, aby dočasně zrušila trvalé příkazy, jejichž prostřednictvím posílá finance různým spolkům, se zlou se potázal. Prý je sobec.

Bohuslava navíc děsí, že by si Patricie mohla najít práci v nějaké neziskovce. Má totiž pocit, že by se jí tam určitě zželelo někoho dalšího, komu by začala posílat peníze.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Bohuslave, když čtu vaše řádky, tak si říkám, jak skvělý pár musíte být. Dvě obrovsky hodné duše. Nepíšete, zda máte děti, proto mě napadá, že vaše paní má možná tak vysokou potřebu pomoci proto, že si tím nahrazuje funkci mateřskou. Každopádně má vaše paní žena velké srdce.

Byl byste raději, kdyby peníze utrácela za stále nové a nové kabelky, bundy a botičky? Její utrácení je smysluplné. Chápu, že v tuto chvíli, kdy je ona bez příjmu, a tedy závislá na vás, je potřeba tyto její aktivity utlumit.

Proč se bojíte toho, že by nastoupila do neziskovky a pomáhala? Možná právě to je její cesta. Možná právě v tu chvíli bude mít naplněnou potřebu pomáhat, a tím by pak mohla věnovat více času vám dvěma. Zřejmě je její sen a životní cesta pomáhat, naplňuje ji to a baví. Vás zase baví jiné věci.

Možná by bylo fajn si říct, že každý máte měsíčně X peněz pro sebe, které si můžete utratit, za co chcete, a nějaké peníze by měly být společné pro vás dva, na vaše koníčky, na dovolenou… Zkuste najít čas pro vás dva, abyste jen „nepracovali na domě“ atd. Trošku se bojím, aby u vás postupně nedošlo k odcizení, proto dbejte, abyste byli spolu, abyste si spolu užili hezké chvilky, vyrazili někam objevovat nové věci a zažívat dosud nepoznané. Společně strávený čas a zážitky vás spojí, budete mít díky tomu i spoustu času spolu komunikovat a více pochopit sebe navzájem.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články