Zakázané Guinnessovy rekordy: Obžerství a alkoholismus mají smůlu, důležitější je zdraví

Zakázané Guinnessovy rekordy: Obžerství a alkoholismus mají smůlu, důležitější je zdraví
Zdroj: Wikimedia Commons,/Yo shi, CC BY-SA 3.0

Do Guinnessovy knihy světových rekordů by se chtěla dostat spousta lidí, která je pro to ochotná udělat doslova cokoli. V rámci zachování fyzického a duševního zdraví však došlo k vydání nařízení, že na některé pokusy o získání rekordu již nebude nadále brán zřetel. Jde totiž o neuvěřitelné a zdraví ohrožující bizarnosti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 06. 2021 16:30

Guinnessova kniha rekordů je encyklopedie, která se snaží zaznamenávat a kategorizovat světové rekordy z oblastí lidské činnosti a přírody. Úplně první vydání se objevilo v roce 1955 a od té doby každý roky vychází nová edice.

11 dní bez spánku

Pro získání záznamu v knize rekordů byste třeba museli nespat déle než jedenáct dní. Pořadatelé se ale rozhodli, že by to byl příliš velký hazard se zdravím. Tato disciplína tak byla oficiálně zrušena.

Věčným držitelem Guinnessova rekordu v této oblasti zůstává Američan Randy Gardner, který byl vzhůru neuvěřitelných 11 dní a 25 minut. Šlo o součást jeho středoškolského projektu, v té době mu bylo pouhých 17 let. A jak se cítil? Nemohl si vybavit ani ty nejzákladnější věci. Jako by trpěl demencí.

Rekordní obžerství

V kategorii Jídlo a pití lze uspět pouze s největšími a nejtěžšími jídly nebo sbírkou potravin. Obžerství je už konec. Lidé z Guinnessovy knihy rekordů sice uznávají soutěž v pojídání hot dogů, nepodporují však obecné přejídání. Je za tím nová politika společnosti. Ta velí minimalizaci možných trvalých zdravotních následků, které by se mohly vyskytnout u některých žadatelů o světový rekord.

Nikdo už tak nepokoří Eddieho „Boza” Millera, který měl denně spořádat až 25 000 kalorií. Pro představu to je přibližně 450 smažených vajec nebo 62 poctivých cheeseburgerů. Tento svérázný jedlík a majitel restaurace se stejně dožil až 89 let, některé zdroje mu přisuzují o 10 víc.

18 piv za hodinu

Alkohol ignoruje Guinnessova kniha rekordů již od roku 1991. A není se čemu divit. Jistý třiadvacetiletý Jack Keyes vypil v roce 1969 18 piv za pouhou hodinu. No tak alespoň nebyl namol zbytečně. I on se může těšit z věčného prvního místa.

Pohřbení zaživa

A nakonec libůstka. Pohřbení zaživa už taky není in, zvláště když několikrát skončilo vážnými zdravotními problémy a smrtí. Nicméně v sedmdesátých letech vydržel Mike Meaney pod zemí neuvěřitelných 61 dní. Inu, tvrdá irská duše. Tam se s tím nepářou.

Zdroje informací:

Grunge.com: Guinness World Records That Are No Longer Accepted

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články