Žena z Mali porodila devaterčata. Co všechno se ví o matce rekordmance a šťastném otci?

Žena z Mali porodila devaterčata. Co všechno se ví o matce rekordmance a šťastném otci?
Zdroj: Profimedia

Rekordních devět dětí přivedla před několik dny na svět pětadvacetiletá Halima Cisséová. Její případ je výjimečný i tím, že každý dosud známý případ porodu devaterčat skončil tragicky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 05. 2021 13:10

Mladé ženě lékaři původně oznámili, že čeká sedmerčata. Už to vyvolalo zájem na nejvyšších patrech politiky napříč africkou republikou Mali, kde Halima žije. Díky tomu se jí dostalo speciální péče a byla převezena do nemocnice v Maroku.

Kritická devaterčata

I v lépe vybavené marocké nemocnici lékaři určili, že Halima Cisséová čeká sedm dětí. Když ale teď v úterý došlo k porodu císařským řezem, jejich překvapení nemělo konce. Postupně se na svět podívalo pět holčiček a čtyři kluci. Fotografie devíti miminek v inkubátorech se okamžitě staly světovou senzací.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mci (@mycelebrityandi)

A co otec devaterčat?

Přestože k porodu došlo předčasně ve 30. týdnu kvůli krvácení matky, jak ona, tak všech devět dětí je v pořádku. Potvrzují to nejen lékaři, ale také hrdý otec Kader Arby, který to celé zatím sleduje z jejich domu v Mali.

Tyto děti nám dal Bůh. On rozhoduje o tom, co s nimi bude. Proto o ně nemám žádný strach. Když všemohoucí něco udělá, má k tomu důvod,“ cituje Arbyho magazín Married Biography. A aby toho nebylo málo, Halima a Kader již doma mají dceru, takže teď se počet jejich dětí zaokrouhlil na rovných 10.

Rekordy z porodnic

Britský deník The Guardian píše, že první známý případ devaterčat byl zaznamenán v roce 1971 v Sydney. Žádné z dětí ale bohužel nepřežilo. Devět dětí se jedné ženě narodilo i v roce 1999 v Malajsii, ale nežily déle než několik hodin.

O deset let později se v Kalifornii narodilo tehdy 33leté Nadyi Suleman osm dětí a všechny přežily, co byl dlouho rekord. Až do úterý 4. května 2021.

Zdroje informací:

Marriedbiography.com: Did you know? Doctors failed badly after mother Halima Cisse gave birth to 9 children instead of 7! Who is the father?

Theguardian.com: Malian woman gives birth to nine babies

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články