PORADNA: Žena nemá po porodu chuť na milování. Zkušená psycholožka radí, jaké dvě prosté věci pomohou

PORADNA: Žena nemá po porodu chuť na milování. Zkušená psycholožka radí, jaké dvě prosté věci pomohou
Zdroj: Freepik

V polovině dubna vás zaujal příběh pana Karla, jehož žena ztratila po těžkém porodu chuť na sex. Ať se oba snaží, jak chtějí, Terku nic spojené s erotikou nezajímá. Ba ani osvědčené předehry. Proč se tak stalo a jak vrátit do ložnice jiskru, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 05. 2021 12:00

Když Terka otěhotněla, měl Karel jedinou starost - aby po narození miminka vše fungovalo stejně jako dřív. Jenže ouha. Terka měla dlouhý a bolestivý porod, syn navíc první měsíce pořádně nespal a Karlova žena tak ztratila touhu po milování.

Ať zkouší, co zkouší, s Terkou to nic nedělá. Sama se dokonce nedávno začala obávat, zda není frigidní. Karel má manželku rád, ale sex potřebuje. A teď si neví rady, jak se situací naložit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Karle, nemyslím, že jde o něco výjimečného. Pokud popisujete, že vaše paní měla těžký porod, následně si neměla čas odpočinout a byla na péči o syna skoro sama, tak se prostě „blokla“. Tělo si chrání energii a ví, že se musí šetřit na péči o dítě.

Z toho, jak to popisujete, i z odpovědí vaší paní to na mě působí tak, že problém je spíše „v hlavě“ než jinde. Muž a žena fungují jinak. Muž může mít sex vlastně kdykoliv, když je zdráv. Žena musí být „v pohodě“, cítit se šťastná a milovaná.

Na vašem místě bych, Karle, zkusila vymyslet, jak můžete vaší paní trošku odlehčit, aby měla více času pro sebe a mohla si v klidu třeba oholit nohy, umýt vlasy, chvilku si něco přečíst… A tou nejlepší erotogenní zónou teď nepochybně bude váš zájem o ni. Donesla bych jí kytičku, nechala romantický vzkaz ráno u postele, nečekaně nachystala snídani a k ní namalovala srdíčko.

Určitě nezapomeňte na takové to „oňuňávání“, jak já říkám. Tedy to, že ji jen tak políbíte na krk, pohladíte po zadečku… takové ty letmé dotyky. Pouštěla bych romantické filmy, napustila společnou vanu, dopřála manželce masáž nohou, prostě bych ji aspoň 14 dní „ladila“, netlačila na pilu a následně bych asi přistoupila k rituálům, které zaberou vždy – tzn. usínání, napojení a pobláznění se (všechny detailně popisuji ve své knize SPOLU partnerský manuál). Věřte, že jejich zavedení vzkřísilo již několik manželství a to dokonce i taková, kde byla podaná žádost o rozvod. Držím vám pěsti.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články