Holit se, nebo ne? Co je zdravější a které celebrity se nestydí za chlupy v podpaží či na nohou

Holit se, nebo ne? Co je zdravější a které celebrity se nestydí za chlupy v podpaží či na nohou
Zdroj: Freepik

Holit, či neholit? To je to, oč tu běží... V posledních letech se trendy začínají měnit. Zatímco ještě nedávno bylo obrovským prohřeškem, když žena vyšla ven s chlupy na nohou nebo neoholeným podpažím, dnes už je všechno jinak. A tak se i některé celebrity klidně objeví na veřejnosti tak, jak je příroda stvořila.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 04. 2021 09:00

Holení bylo módní záležitostí už v dobách dávno minulých. Některé kultury v jistém období považovaly holení u mužů i žen za nezbytné. Někdy se dokonce holilo i obočí a vlasy. Tato móda a zvyky někde přetrvávají i do dnešních dnů.

Proč potřebujeme ochlupení

Ochlupení se objevuje u chlapců a dívek v období puberty a přináší našemu tělu četné výhody. Tam, kde rostou chlupy ve větším množství, se nachází také jejich cibulky a na ně navazují cévky, nervy a tuk. Pokožka je tak lépe chráněná.

V podpaží se navíc uvolňují feromony, které mají velký vliv na sexuální přitažlivost. Tím, že chlupy v podpaží neoholíte, jsou tyto látky cítit mnohem silněji.

Gynekologové zároveň upozorňují, že ochlupení v intimní oblasti má ochranný charakter. Přispívá k omezení zánětů, ale také třeba omezení šíření nákazy při sexuálně přenosných infekcích.

Holení může vést k problémům

Holení může přispět nejen k zarůstání chloupků, ale také k tvorbě pupínků a podráždění kůže. Holením a depilací se rovněž porušuje přirozená ochranná bariéra kůže, takže infekce se do ní dostane mnohem snáze.

Výhodou použití žiletky je naopak zmírnění pocení. Proto se ostatně spousta z nás také holí.

Které celebrity se neholí?

Mezi celebrity, které se v posledních letech objevily na veřejnosti se zarostlým podpažím, patří třeba zpěvačka Madonna, herečka Drew Barrymore či rebelka Miley Cyrus. Zpěvačky Rihanna a Céline Dion zase daly na odiv své chlupaté nohy.

Je lepší se holit, nebo neholit?

Zatím to vypadá, že většina žen dává přednost holení, protože se domnívají, že si polepší po hygienické stránce. To ovšem vůbec nemusí být pravda. Důležité je spíše se pravidelně mýt.

Nakonec to vše zůstává na svobodném rozhodnutí člověka. Pokud se cítíte lépe bez chloupků, holte se. Pokud ne, nechte přírodu, ať dělá, co umí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články