Předmenstruační syndrom: 5 pravidel pro zmírnění typických projevů

Předmenstruační syndrom: 5 pravidel pro zmírnění typických projevů
Zdroj: Freepik

Nepříjemné potíže v podobě předmenstruačního syndromu (PMS) provázejí řadu žen. Mohou mít různou podobu a potrápit nejen naši fyzickou, ale i psychickou stránku. S PMS je možné se vypořádat, jen je třeba respektovat určitá pravidla. Prozradíme, která to jsou.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 03. 2021 09:00

Co je příčinou předmenstruačního syndromu, není zcela jasné. Určitou roli budou hrát hormonální změny. Jejich častým projevem jsou výkyvy nálad, někdy až hraničící s lehkou depresí. Člověka může trápit větší únava, nebo naopak nespavost. Ženy jsou pak podrážděnější, pociťují větší hlad a žízeň. Objevují se také bolesti hlavy a kloubů.

Časté jsou potíže s trávením, ale také se zadržováním vody v těle. Dochází ke svalovým křečím. Pokožka je citlivější, na obličeji se objevuje akné. Jak se s těmito potížemi lépe vyrovnat?

Pohyb

Tělesná aktivita má vliv na období před menstruací, ale také při ní. Při vhodném pohybu se nejen vyplavují endorfiny, čili hormony štěstí, ale také dochází k uvolňování břišních svalů a posilování pánevního dna. Vhodná je především chůze, jízda na kole, jóga, ale i rehabilitační cviky Ludmily Mojžíšové.

Práce s psychikou

Právě práce s psychikou je ve vnímání menstruačního cyklu velmi důležitá. Ženský organismus v jeho průběhu dostává pořádně zabrat. Střídají se dny plné energie se dny, kdy jsme zcela bez síly. Důležité je přitom vnímat cyklus jako něco přirozeného, co nám říká, jak máme se svým tělem v dané chvíli nakládat. Výkonnostní dny se střídají se dny, kdy je třeba více dbát na relaxaci, spánek a starost o sebe. Při úzkostech pomůže cvičení jógy a meditace spojená s hlubokým dýcháním.

Pomůže také, když si uvědomíte, že všechno má svůj čas. Že změny nepřicházejí ihned.

Stravování

Abychom omezili potíže s trávením a třeba i otoky, má smysl konzumovat vlákninu. Hodit se budou potraviny bohaté na hořčík, který tlumí křeče. Patří mezi ně třeba ořechy, semínka, med, špenát, sušené meruňky či banány. Vlašské ořechy, mořské ryby a třeba i dýňová semínka obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mohou přispět ke stabilizaci nálad.

Omezit je naopak třeba sůl, která napomáhá k zadržování vody v těle. Člověka také často přepadají chutě na sladké. Když už budete mít cukání sníst nějakou dobrotu, sáhněte po kvalitní hořké čokoládě. Sladkosti, alkohol a kofein potíže zesilují.

Bylinky

Mezi bylinky, které pomohou s předmenstruačním syndromem, patří především řebříček, kontryhel či výtažek z jetele, ale využít můžete i včelí produkt zvaný mateří kašička. Tyto poklady přírody nejen pomohou omezit PMS, ale také mají vliv na srovnání menstruačního cyklu.

Pitný režim

Také při předmenstruačním syndromu pomáhá dostatek tekutin. Když obyčejnou vodu doplníte o vodu minerální, dodáte navíc tělu hořčík a další důležité látky. Podobně prospěje i pití bylinných čajů.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články