Nejčastější mýty o menstruaci. Která tvrzení nejsou pravdivá?

Bolestivá menstruace trápí velké procento žen
Zdroj: Pixabay.com

O menstruaci koluje mnoho mýtů a nepravdivých tvrzení, která vám mohou už tak nepohodlné období v měsíci ještě více znepříjemnit. Jejich sdílení ve společnosti často vyvolává jen další otázky nebo obavy. Čemu byste rozhodně věřit neměli? Pojďte si ujasnit, co je a co není pravda o menstruaci.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 25. 01. 2020 08:00

Mýtus č. 1: Při menstruaci neotěhotníte

Jestli si myslíte, že během menstruace nemůžete otěhotnět, jste na omylu. Schopnost otěhotnění totiž nezávisí na menstruaci, ale na ovulaci. Pokud u vás ovulace probíhá těsně před nebo krátce po krvácení, máte naopak vysokou šanci otěhotnět. Vsaďte proto raději na účinnou antikoncepci.

Mýtus č. 2: Pokud se menses nedostaví, jste těhotná!

Ani vžitý mýtus o jistém těhotenství v případě vynechání menstruace není pravdivý. Je to sice jeden z příznaků těhotenství, ale rozhodně ne jediný. Důvodů, proč se menses nedostaví, může být totiž spousta. Nejčastějším faktorem, který ji ovlivňuje, bývá stres nebo nachlazení. Pokud na sobě nepociťujete žádné jiné projevy, není důvod si hned myslet, že jste těhotná. Pro zjištění gravidity je lepší využít těhotenský test. Pokud ale chcete mít úplnou jistotu, navštivte gynekologa.

Mýtus č. 3: Když máte své dny, musíte se cítit hrozně

Je sice pravda, že hormonální výkyvy mírně ovlivňují pocity ženy během menstruace, je ale třeba se jim nepoddávat. Jenom proto, že máte své dny, nemusíte být za každou cenu protivná. Lepším řešením je najít způsob, jak si náladu zlepšit. Při bolesti proto hledejte cestu, jak si ulevit. Pomůže na ni hlavně teplo a relaxování. Pokud máte jen špatný den, najděte si čas na oblíbenou knihu nebo film. Snažte se zabránit negativním pocitům, aby vás ovládaly. Uvidíte, že to jde celkem snadno.

Mýtus č. 4: Při menstruaci si nesmíte mýt vlasy

Pověra o tom, že si při menstruaci nesmíte mýt vlasy, zní asi nejabsurdněji. Přesto se najdou tací, kteří jí věří. Někteří lidé se totiž domnívají, že kvůli hormonům šampon neúčinkuje tak, jak by měl. To je ale skutečně jen hloupá pověra. Vaše hormony nemají na účinky šamponu žádný vliv. Hlavu si i při menstruaci můžete mýt tak často, jak se vám zlíbí.

Mýtus č. 5: V době menses zapomeňte na vanu i bazén

Některé pověry uvádějí, že se při vašich dnech nemůžete koupat. V případě, že zákaz porušíte, můžete podle nich dostat některé nemoci, například „padoucnici“. Toto tvrzení možná bude vyhovovat všem, kteří se neradi koupou. Jinak na něm ale není nic pravdivého. V současné době, kdy máte k dispozici tampóny i další hygienické pomůcky, jsou obavy z koupání při menstruaci zbytečné. Díky nim se totiž nemusíte bát ani hygienických důvodů. Navíc, pokud patří koupání mezi vaše oblíbené činnosti, pomůže vám se uvolnit a zlepšit náladu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články