Instruktážní sada: Dnes už nemusíte jako matka prožívat trapné okamžiky při osvětě dcery ohledně první menstruace

První menstruace nemusí být traumatizující záležitost.
Zdroj: Pikle
Díky této sadě můžou dívky vyzkoušet všechny možnosti a rozhodnout se pro tu pravou pomůcku.První menstruace nemusí být traumatizující záležitost.Patronkou projektu se stala zpěvačka Tamara Klusová.Sada vypadá stylově a nápaditě.+ 1 fotka+ 2 fotky

Období první menstruace znamená přechod k ženství a obrovskou změnu ve vlastním vnímání sebe sama – přináší ale i čistě praktické otázky. Ani dnes není samozřejmostí, že se dívkám doma či ve škole dostane úplných, nepředpojatých informací, které by se přitom neomezovaly na čistě biologický pohled. První menstruace znamená i novou fázi v životě ženy, vlastní pojetí intimity a sexuality i krok na cestě z dětství a k ženství.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 09. 2018 07:11

„Pojďme dívky připravit na menstruaci ze všech úhlů pohledu,“ říkají autorky informacemi i dárky nabité Sady menarche, Jana Rucká a Jitka Plevová. Jde to i bez zbytečných rozpaků a obav.

V krásné dárkové krabici dívky najdou jednotlivě balené informační kartičky, které mimo jiné stručně představují každou známou menstruační pomůcku: od konvenčních vložek a tamponů až po ty méně známé, jako je menstruační houba či technika volné menstruace.

Většina balíčků obsahuje vzorky od kvalitních českých výrobců, které si dívka může postupně vyzkoušet. Zásadní je, že autorky sady nepoučují o tom, co je „správně“ a „špatně“; jasně pojmenovávají výhody a nevýhody každé z metod a povzbuzují dívky, aby byly aktivní a další kvalitní informace si vyhledávaly i samy.

Tyto odbornice na ženská témata potvrzují, že zdravý postoj k menstruaci má obrovský vliv na sebevědomí, sexualitu a ženství. Úkolem této sady je zásobit dívky věrohodnými informacemi o ženském těle a dát jim různé možnosti; každá dívka nejprve musí poznat sama sebe a zvolit si, co je pro ni nejvhodnější.

Chceme, aby menstruace byla vnímána jako přirozená součást ženy, aby o ní rodiče byli schopni se svými dcerami beze studu mluvit,“ říkají autorky.

Ústřední vzdělávací součástí sady je knížečka s názvem „Deníček slečny Em“. Ta srozumitelnou formou a pomocí krásných ilustrací Kateřiny Zadákové objasňuje fyziologii ženského těla a změny, které v něm v období první menstruace probíhají.

Přečtení Deníčku slečny Em bylo velmi inspirativní i pro mne! Teď mám úžasný pocit, že to, co jsem se díky němu dozvěděla já ve čtyřiceti, se díky sadě dozví dívky již v 9 letech!“

S takto nadšenými reakcemi se autorky setkávají i ze strany matek. Ukazuje se totiž, že některé aspekty ženství jsou poměrně málo známé i mezi dospělými.

Autorky také nabádají dívky, aby si vedly menstruační kalendář, který pomáhá hlouběji porozumět vlastnímu tělu a jeho proměnám během cyklu.

Úlevné prostředky jsou dalším tématem, které Sada menarche dívkám odkrývá: proti bolesti nabízí třeba úlevné bylinné čaje či kosmetiku. Na závěr si  může dívka sama vyrobit krásný náramek s červenými prvky jako symbol na oslavu tohoto kroku do života ženy.

Sada menarche je ideální dárek pro dívky, které očekávají nebo nedávno dostaly svoji první menstruaci. Je možné ji zakoupit v e-shopu firmy Pikle, nově i ve slovenské verzi. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články