Bolestivá menstruace? Tyhle bylinky našich babiček vám mohou přinést úlevu

Bolestivá menstruace? Tyhle bylinky našich babiček vám mohou přinést úlevu
Zdroj: Freepik

Je pro vás menstruace každoměsíčním utrpením a tabletky buď nepomáhají, nebo je nechcete brát? Máme pro vás přírodní způsob, jak bolesti řešit. Úlevu mohou přinést některé bylinky, důležité je ale i změnit životosprávu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 03. 2021 09:00

Každý měsíc trnout, jak bolestivé budou měsíčky tentokrát a kolik dnů bude člověk více či méně vyřazen z běžného života, už nemusí být vaše starost. Stačí poupravit pohyb, stravu a spolehnout se na pomoc bylinek. Kteréže specialistky to jsou?

Kontryhel obecný

Kontryhel bývá v souvislosti se silnou a bolestivou menstruací zmiňován zřejmě nejčastěji. Bylinkáři doporučují pít v druhé polovině cyklu jeden až dva šálky čaje denně. Připravíte ho tak, že spaříte vrchovatou lžíci kontryhele ve čtvrtlitru vody a necháte krátce vyluhovat. O kontryhelu se také mluví v souvislosti s úpravou pravidelnosti menstruačního cyklu a podporou růstu sliznice. Bylinky mohou mít na různé osoby různý vliv. Konkrétně kontryhel může cyklus prodloužit.

Měsíček lékařský

Známou bylinkou na bolestivou menstruaci je také měsíček lékařský. Využívá se i pro zkrácení délky menstruace. Doporučuje se pít týden před začátkem menstruace dva šálky měsíčkového čaje denně.

Řebříček obecný

Řebříček se užívá nejen při silné menstruaci, ale i při její nepravidelnosti. Navíc je schopný uvolňovat křeče hladkého svalstva a tedy pomáhat i od bolestí. Není ale vhodný pro dlouhodobé užívání. Čaj se připravuje tak, že čajovou lžičku této bylinky spaříme ve čtvrtlitru vody a necháme krátce vyluhovat.

Heřmánek pravý

Heřmánek pravý přispívá ke stimulaci dělohy. Působí proti křečím hladkého svalstva a upravuje menstruační cyklus. Užívá se vrchovatá lžička, kterou zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody. Krátce luhujeme. Pije se vlažný a neslazený, ideálně mezi jídly.

Hluchavka bílá

Na bolesti při menstruaci se užívá i hluchavka. Při potížích s cyklem se pije čaj ze dvou lžiček sušených květů hluchavky, které se zalévají čtvrtlitrem vařící vody. Paří se čtvrt hodiny. Během dne se mají popíjet dva šálky.

Bylinné čaje na bolesti při menstruaci

Na trhu je možné sehnat řadu gynekologických čajů, ve kterých se objevují výše uvedené bylinky. Ve směsích může být obsažena třeba i šalvěj lékařská, routa vonná, mochna nátržník či kopretina řimbaba.

Co ještě funguje na menstruační bolesti?

Bolesti při měsíčkách mohou mít různé příčiny. Od měnící se hladiny hormonů přes gynekologický zánět a endometriózu až po cysty, a dokonce i zhoubné nádory. Důležité je znát, které bolesti jsou u vás ještě obvyklé, které už ne. Ty je pak třeba řešit s gynekologem.

Bylinky většinou nefungují hned, je třeba počítat s delším intervalem. Jejich působení je ideální podpořit vhodným pohybem (ideálně na čerstvém vzduchu nebo jógou), z minerálních látek pomáhají při menstruačních bolestech vápník, hořčík a železo. Vhodná je nenadýmavá pestrá strava.

Změny hormonální hladiny a především premenstruační syndrom nás často nutí ke zvýšené konzumaci sladkostí. Když se necháme zviklat, pak mohou být důsledkem právě menstruační bolesti. Důležitým faktorem v boji proti nim je také dostatek spánku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články