Jak na zdravá játra: Těmito kroky posílíte jejich odolnost

Jak na zdravá játra: Těmito kroky posílíte jejich odolnost
Zdroj: Freepik.com

Játra jsou velmi důležitým orgánem. Neobvyklá únava může být příčinou jejich počínajících problémů. Máme pro vás několik tipů, jak se postarat o to, abyste posílili zdravý stav jater.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 01. 2021 12:00

Pro dobrý stav jater jsou důležité vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, z minerálů pak zinek a selen.

Význam jater v organismu

Játra představují významnou součást látkové výměny. Jejich důležitost spočívá i v metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin. V játrech se tvoří hormony, ale i žluč. Ukládají a uvolňují se v nich některé vitamíny, železo a glykogen (udržuje hladinu krevního cukru). Významnou činností jater je detoxikace organismu.

Vhodný pitný režim

To, že alkohol má na játra devastující vliv, je známé. Naopak pro jeho detoxikaci a regeneraci jater je důležitý vhodný pitný režim, ve kterém by měla být především zastoupena obyčejná voda. Připravit si můžete také jaterní čaje. Mezi vhodné bylinky patří třeba ostropestřec mariánský, pampeliška lékařská, řepík lékařský, přeslička rolní, třezalka tečkovaná, heřmánek pravý. Skvělý je také kvalitní zelený čaj.

Optimální posílení stravy

Organismus potřebuje vyvážený jídelníček. Je ale dobré vědět, které konkrétní potraviny mohou podpořit fungování určitého orgánu. Játrům prospívají kyselé potraviny, jako je třeba citron, které aktivují proces látkové přeměny. Listová zelenina, řepa nebo například pórek přispívají k regeneraci jaterních buněk. Játrům prospějete i konzumací vlašských ořechů, skořice nebo zázvoru.

Dieta na odlehčení jater

Takzvaná jaterní dieta omezuje bílkoviny a živočišné tuky. Tuky jsou ale pro organismus důležité, význam mají při metabolických procesech a také při vstřebávání vitamínů, tak se jich úplně nevzdávejte (například semínka, olivový olej). Očistě jater pomáhá i ovoce a zelenina.

Doporučuje se omezit (případně vyřadit) cibuli, česnek, sůl a výrazné koření. Z úprav jídel se pak doporučuje především dušení. Jíst se mají čerstvé potraviny. Samozřejmě se nesmí alkohol, játra zatěžují kromě trvanlivých potravin i konzervy a uzeniny.

Dostatek pohybu

Pro činnost jater je velmi důležité jejich okysličování. Proto jsou důležité činnosti spojené s pohybem a hlavně správným dýcháním. Výběr vhodné aktivity už záleží jen na vás.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články