Vodní půst: Nový hit v detoxu, který trvá jen tři dny. Podívejte se na jeho pět největších zdravotních výhod

Vodní půst: Nový hit v detoxu, který trvá jen tři dny. Podívejte se na jeho pět největších zdravotních výhod
Zdroj: Unsplash.com

Člověk často experimentuje a vymýšlí, jak zlepšit svou váhu a zdraví. Spousta z nás už určitě vyzkoušela i některý z mnoha druhů detoxů. Nyní se však o slovo hlásí zcela nová forma - takzvaný vodní půst, k jehož největším výhodám patří, že netrvá moc dlouho, maximálně tři dny. Jaká pozitiva může člověku přinést?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 26. 05. 2020 11:38

Co je klíčem celého vodního půstu? Jen a pouze voda. Tato nová detoxikační metoda, která trvá jeden až tři dny, je momentálně ve světě internetu velmi populární a lidé zkouší, jaké výsledky jim přinese.

Půsty jako takové jsou známé především z náboženství a a duchovního růstu. Často se však používají i k přípravě na určitý lékařský výkon nebo před vyšetřením. Tento nový vodní půst má však i řadu zdravotních výhod. Podívejte se, které to jsou.

Lepší hladina cukru v krvi

Je vědecky dokázáno, že vodní půst může zdravým a mladým jedincům snížit hladinu cukru v krvi – a to v průměru až o 12 procent. Zároveň však může zvýšit i citlivost na inzulín a tím pádem dochází k jeho efektivnějšímu využívání směrem k přenosu krevního cukru do buněk. Pokud jste však diabetici, nebo užíváte léky ke snížení hladiny cukru, tak se nejprve poraďte se svým lékařem, zda je pro vás tato forma detoxu vhodná.

Hubnutí

Během vodního půstu člověk omezí příjem veškerých kalorií. Proto ho lidé využívají jako formu hubnutí a doufají, že se brzy, a bez zvýšené fyzické aktivity, zbaví přebytečných kil.

Jedna ze studií zjistila, že tento půst skutečně vede k rychlému úbytku hmotnosti a tělo může ztratit až kilogram denně. Začne totiž spotřebovávat glykogen a místo cukru spaluje tuk, což podporuje zvýšené hubnutí.

Nezapomínejte však na to, že většina váhy, kterou na počátku shodíte, je nejspíš jen hmotnost vody, která se při klasické stravě zase obnoví. Dlouhodobé hladovění navíc může vést k rozkládaní svalové hmoty, což má za následek snížení metabolismu.

Regenerace buněk

Znáte pojem autofagie? Jedná se o jeden z mechanismů zkoumající poškozené nebo nefunkční buňky, které se znovu dávají do oběhu, aby tělo mohlo regenerovat nové a zdravé buňky. Podle různých výzkumů může zlepšení tohoto procesu pomoci při prevenci závažných stavů, mezi které patří například rakovina, onemocnění jater nebo Alzheimerova choroba. Na základě zvířecích modelů došlo ke zjištění, že právě vodní půst může autofagii podpořit, čímž zpomalí známky stárnutí. Na lidech však podobný výzkum dosud neproběhl.

Lepší srdce

Vodní půst může zlepšit i faktory související se správnou činností vašeho srdce. Jedna ze studií totiž zjistila, že půst nalačno byl velmi účinným při normalizaci hladiny krevního tlaku u pacientů, kteří mají hraniční hodnotu vysokého tlaku. Další studie svou pozornost zaměřila na snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů, což jsou dva hlavní rizikové faktory vzniku srdečních chorob.

Menší riziko zánětu

Zánět dokáže člověka velmi potrápit. Dochází k němu, když náš imunitní systém reaguje na nemoc, zranění či infekci. Může však dojít i ke chronickému zánětu, který dokáže způsobit velké zdravotní komplikace. Na svědomí pak může mít i rakovinu nebo srdeční choroby. I v této oblasti ale vědci zjistili, jak vodní půst pomáhá. Jeho dodržování totiž dokáže zánět v těle zmírnit. Rovněž bylo zjištěno, že půst snižuje markery oxidačního stresu, který bývá právě spouštěčem zánětu nebo poškození buněk.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články