Přírodní zbraně pro detoxikaci organismu: Jak mít zdravá játra nebo se vyhnout průjmu?

24. ledna 2019 Lucie Trávníčková
unsplash.com
unsplash.com

Trápí vás chronická onemocnění? Záněty, horečky, průjmy nebo zvracení – občas to potká každého. Pokud se ale tyto nepříjemnosti dostavují častěji a pravidelně, očividně není něco v pořádku. V tom případě nastává čas na řádnou detoxikaci.

Důvody mohou být různé – od stresu, hormonální nerovnováhy, bakterií, různých parazitů nebo nevhodných potravin, většinou průmyslově zpracovaných polotovarů. Lidský organismus poté trpí a brání se právě výše uvedenými způsoby. Trendem je léčit nemoc, nikoliv její příčinu. Nemoc se odporoučí, ale organismus je stále oslabený, imunitní systém trpí. Proč se tedy nevydat přírodní cestou a své tělo pročistit přirozeně a bez chemie?

Játra
Na čistá játra platí česnek, kurkuma, kořen pampelišky nebo červená řepa. Šťávou z citronu, jablka či mrkve také nic nezkazíte.

Střeva
Zdravá a fungující střeva budete mít, pokud si dopřejete dostatek vlákniny a probiotických (fermentovaných) potravin. Stejně jako u jater, i zde má své místo česnek, podobně jako fenykl, zázvor nebo aktivní uhlí.

Ledviny
Není žádným tajemstvím, že na nastydlý močový měchýř pomáhají brusinky. Tudíž se jim nevyhýbejte ani pokud chcete mít zdravé ledviny. Obecně platí, že čím dál zůstanete od pesticidů, tím lépe. Prospěje vám i jablečný ocet nebo teplá citronová voda.

Celkový způsob vašeho stravování je velmi důležitý. Průmyslově zpracované potraviny a polotovary s vysokým obsahem soli vašemu organismu opravdu neprospívají. K pevnému zdraví a správnému chodu těla vám pomůže pestrá a zdravá strava bohatá na vitamíny. A samozřejmě pitný režim.

Neděle 24. 3

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po ...

Více

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha