Ambulantní porod: Čím může matce i dítěti prospět, a na co si naopak dát pozor

Ambulantní porod: Čím může matce i dítěti prospět, a na co si naopak dát pozor
Zdroj: Freepik

Porod v nemocnici je pro budoucí maminky často strašákem. Proto některé raději přivedou dítě na svět v domácím prostředí, což s sebou nese určitá rizika. Dobrým kompromisem je porod ambulantní, který probíhá pod lékařským dohledem, ale rodička i s miminkem záhy odchází domů. Co je o něm dobré vědět? Na co si dát pozor?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 04. 2021 16:00

Odosobněné prostředí porodnice a vidina pobytu s několika dalšími šestinedělkami na pokoji nebývá pro některé nastávající maminky tím, co by si přály. Při dřívějším odchodu do domácího prostředí se mohou cítit mnohem pohodlněji a zároveň čerpat bezpečí porodu pod odborným vedením.

Co je ambulantní porod?

Jak už jsme naznačili, ambulantní porod je něco mezi domácím porodem a porodem v nemocnici. Žena přivede dítě na svět pod lékařským dohledem a většinou do 24 hodin odchází domů. Tento porod neumožňují všechny porodnice, je tedy třeba si zjistit, jestli to ta vaše povoluje.

Volba dobré porodnice je také důležitým faktorem. Člověk by se tam měl cítit dobře a důvěřovat personálu. Proto je dobré si předem zjistit co nejvíce informací. Obvykle se zdravotnický personál snaží nechávat si matku s dítětem v péči 72 hodin a dřívější odchod rodičce vymlouvá.

Co je potřeba připravit na ambulantní porod

Na ambulantní porod nicméně máte nárok. Většinou je potřeba splnit určité zdravotní požadavky, a nakonec podepsat revers. Pokud se tím nechce matka stresovat, může si do porodnice vzít vyplněný Záznam o odmítnutí zdravotní péče, který se dá stáhnout na stránkách České lékařské komory. Když matka podepíše revers nebo uvedený tiskopis, nemůže ji nemocnice držet, jinak jsou v porodnici oprávněni při dřívějším odchodu matky volat Policii ČR.

Jaká hlediska hrají roli?

Vždy je důležité, aby po porodu byly v pořádku matka i dítě. Doporučuje se zůstat v porodnici minimálně dvě hodiny. Aby matku s dítětem propustili, je třeba, aby porod probíhal standardně a nenastaly žádné komplikace. Ambulantní porod se nedoporučuje maminkám, které měly v těhotenství různé komplikace, jako je vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka nebo cukrovka jako taková.

Na ambulantní porod je potřeba se připravit 4–6 týdnů předem, kdy se odebírá vzorek na mikrobiologické vyšetření z pochvy. Některé bakterie by totiž mohly zapříčinit vznik novorozeneckých infekcí, které se objevují pár desítek hodin po porodu. V rodině také nikdo nesmí mít otevřenou, tedy nakažlivou formu tuberkulózy, protože miminko zatím není očkované. Personál porodnice by měl vědět o ambulantním porodu co nejdříve. Ideální je tuto informaci uvést v Porodním plánu, kam napíšete i další přání.

Potřebná péče o novorozence

Jestliže se matka rozhodne pro ambulantní porod, je potřeba se domluvit s pediatrem o následné péči o novorozence. Není to jeho povinnost a ne každý pediatr s tím souhlasí. Lékaři doporučují provést screening metabolických vad. Toto vyšetření by mohla provést i soukromá porodní asistentka, případně by mělo být možné domluvit se na vyšetření na novorozeneckém oddělení.

V porodnici se také obvykle provádějí další vyšetření, jako ultrazvuk ledvin, kontrola zraku a sluchu a ortopedické vyšetření kyčlí. Také to je vhodné projednat předem s porodnicí nebo pediatrem.

Možné problémy po ambulantním porodu

Problém při ambulantním porodu by mohl nastat, pokud žena nemá doma odpovídající zázemí a nemá ji kdo podpořit a pomoci jí. Kromě náporu na psychiku je třeba také počítat s tím, že mohou nastat zdravotní komplikace, jako je krvácení. Někdy se proto matka musí vrátit do nemocnice.

Větší pozornost si zaslouží i novorozenec. Je potřeba sledovat jeho dech, teplotu i barvu kůže. Jedním z poměrně častých problémů je totiž novorozenecká žloutenka, která by mohla mít nepříjemné následky. Proto je dobré dohodnout s pediatrem měření hodnot bilirubinu v krvi.

Kvůli tomu všemu buďte v kontaktu se zdravotním personálem, počínaje dulou a pediatrem až po laktační poradkyni.

Výhody ambulantního porodu

Mezi výhody patří větší pohoda matky a rychlejší začlenění nového přírůstku do rodiny. Rodička ani dítě se také nemusejí přizpůsobovat nemocničnímu režimu a rutinám. Matky díky tomu většinou nemívají problémy s kojením a užívají si větší soulad s miminkem.

Zdroje informací:

Nemvy.cz

Llp.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články