Ovlivnil miliony dětí a ve filmu ho hrál Tom Hanks: Americký strýček Jedlička ale prý nebyl vůbec žádný svatoušek

Ovlivnil miliony dětí a ve filmu ho hrál Tom Hanks: Americký strýček Jedlička ale prý nebyl vůbec žádný svatoušek
Zdroj: Wikimedia Commons/Terry Arthur, Public domain/se souhlasem HBO
Fred Rogers byl americký moderátor, autor a presbyteriánský kazatel. Nejvíce se proslavil dětským pořadem Mister Rogers' Neighborhood.Více než třicet let učil děti o tom, že je důležité být tolerantní a empatický.V jeho pořadu se objevila i témata jako rasismus, rozvod a tělesné postižení. + 2 fotky+ 3 fotky

Prošedivělý chlapík ve svetru a s laskavým úsměvem, který má za úkol naučit děti lásce k bližnímu a empatii. To byl moderátor Fred Rogers, tvář mimořádně úspěšného pořadu pro předškolní děti Mister Rogers’ Neighborhood. Jaký byl ale tento muž v soukromí? Dle jeho manželky se vyžíval v jedné celkem nechutné praktice, kterou prováděl i na veřejnosti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2021 11:10

Fred McFeely Rogers byl americký televizní moderátor, autor, producent a presbyteriánský kazatel. Svůj slavný pořad pro děti uváděl dlouhých třiatřicet let a vyrostlo na něm několik generací. A patrně jen málokdo z diváků tušil, co pan Roger provádí na veřejnosti.

Plynatostí proti nudě

Miláček dětí Fred Rogers měl odpudivý, ale zároveň vlastně zcela neškodný zvyk. Rád prděl na veřejnosti. Proč? Aby pobavil svou manželku. Ta před třemi roky uvedla v rozhovoru pro Los Angeles Times, že to byl jeho způsob, jak ji rozveselit na společenských akcích, kterých se musel muž jeho postavení zúčastnit.

„Jenom se usmál a už to jelo,” řekla Joanne Rogers. Vždy ji to rozesmálo. Její muž sice byl všemi zbožňovaný idol, který učí malé děti tomu, jak by se měly ve svém životě chovat. Rovněž však nebyl žádný světec, ale zcela obyčejný člověk jako každý jiný.

Opravdový pan Rogers

Rogersův pořad se sice věnoval i takovým tématům jako je rasismus, rozvod a tělesné postižení, to ale neznamenalo, že je jeho moderátor bez jediné chyby. Joanne začal jeho mediální obraz s postupem času vadit. Každý si myslel, že má doma dokonalého člověka. Co kdyby se ale potvrdila jedna ze zkazek, že byl v mládí sniperem a své oblíbené svetry, které se staly jeho poznávacím znakem, nosil jenom proto, aby zakryl tetování?

Když v roce 2019 vzniklo drama Výjimeční přátelé, Freda Rogerse si zahrál Tom Hanks. Tvůrci filmu samozřejmě nechtěli začít s natáčením bez požehnání Joanne. Ta jim ho samozřejmě dala, ale zároveň je poprosila o to, aby jejího zesnulého chotě nevykreslili jako světce.

Hanks bez Oscarů

Přestože v to Joanne doufala, nakonec se musel film s Tomem Hanksem obejít bez zlaté sošky. „Bylo to pro mne zklamání,” dodala Joanne, když Hanks neproměnil nominaci na Oscara v herecké kategorii. Zároveň však uvedla, že nejdůležitější je Fredův odkaz a fakt, že pomáhal vychovat tisíce dětí.

Nehledě na to, že prostě rád prděl, což byla vlastnost, kterou by většina rodičů své ratolesti určitě neučila. Na to, jak se Tom Hanks zhostil role pana Rogerse, se můžete podívat na HBO 9. a 12. května.

Zdroje informací:

Los Angeles Times: How befriending Mister Rogers’ widow allowed me to learn the true meaning of his legacy

Allthatsinteresting.com: Mister Rogers thought farts were hilarious and often ripped one to amuse his wife

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články