Karl Marx: Kázal vodu a pil víno, ve skutečnosti si žil nad poměry

Karl Marx
Zdroj: Wikimedia Commons, John Jabez Edwin Mayall, CC BY-SA 2.0

Karl Marx sice patřil k předním ideologům a zakladatelům komunistického hnutí, svými idejemi se však vůbec neřídil. Na jeho plat by tehdy nedosáhl žádný dělník. A když finance došly, byl po ruce Engels nebo rodinné jmění.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 09. 2020 13:00

Karl Heinrich Marx se narodil 5. 5. 1818 v Německu. Byl to německý filozof, publicista a socialistický a komunistický teoretik. Jeho filozofický a politický odkaz stál za zrodem mnoha levicových stran a hnutí. Jeho myšlenkami se řídily i socialistické státy, spolu s Leninovým učením.

Dobré zázemí

Narodil se do rabínské rodiny. Jeho otec však těsně před Karlovým narozením konvertoval k luteránství, aby mohl i nadále vykonávat práci advokáta. Dětství tak prožil v poměrně zámožných poměrech. Jeho rodiče nešetřili ani na jeho vzdělání. Navštěvoval gymnázium, na němž se naučil velmi dobře francouzsky, po ukončení střední školy zamířil rovnou na práva.

A právě na vysoké škole se začal aktivně zajímat o politické dění. V roce 1842 přišlo osudové setkání s Friedrichem Engelsem. Další rok se oženil s Jenny, se kterou měl tři dcery. Když se Karl, jeho rodina a Engels vrátili z cest po celé Evropě, rozhodli se vstoupit do Komunistického svazu. A právě tehdy započala jejich společná práce na ideovém manifestu.

Celý život ho dotovali

Proletáři všech zemí, spojte se! Skutečně? Proč potom ale Marx nepracoval v žádném dělnickém odvětví? A kdyby neměl finanční polštář od své rodiny a příspěvky od Engelse, velmi těžko by se protloukal v životě. Pobíral až šestinásobek průměrné mzdy.

Nemluvě o tom, že jeho přátelé na něj vybírali peněžité dary, třeba tisíc tolarů, což byl v té době tříletý příjem dělníka. Ale ani v práci na něm nešetřili. Tisíce tolarů létaly sem a tam. Přestože si žil na vysoké noze, byl mu ponechán i honorář za knihu Podmínky pracující třídy, což je více než paradoxní.

Život v bublině?

Je tak nutno položit si otázku, zda měl Karl Marx alespoň trochu ponětí o tom, jak se žije dělnické třídě. Nebyly jeho spisy spíše snůškou fantasmagorií? Nabádal ostatní k rovnosti, přitom sám bral odměny, o kterých se mohlo jiným lidem jenom zdát. Přitom by si to možná za svou tvrdou práci zasloužili mnohem více. Je proto asi na každém z nás, udělat si na jeho teorie vlastní názor.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karl Marx

Kniha Karl Marx, Wolfgang Korn

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články