Tajemný Krysař: Podle pověsti měl z Německa unést až 130 dětí. Zmizel s nimi neznámo kam

Krysař
Zdroj: Česká televize

Představte si, že se najednou objeví tajemný muž v kápi a začne hrát uprostřed města na píšťalu. Po chvilce se k němu vydají zástupy dětí, protože jsou jeho hrou doslova hypnotizované. Nevnímají okolo sebe nic jiného a poslušně jej následují na jakékoli místo, které si zamane.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 09. 2020 13:00

Legenda o Krysařovi, který kvůli porušenému slibu odvedl 130 dětí z města Hameln, se, na rozdíl od jiných pověstí, zakládá na pravdě. Toto tvrzení dokládá i půl století starý archeologický nález. Kdo byl onen záhadný Krysař a proč potrestal obyvatele města tak krutým způsobem?

Záhadný cizinec

V roce 1284 se měl v městě Hameln zjevit muž v pestrém kabátě, jenž o sobě prohlašoval, že je krysařem. Když by mu lidé zaplatili, zbavil by je hlodavců, kteří je už drahnou dobu trápili.

Měšťané začali samozřejmě jásat a provolávat slávu záhadnému cizinci, který je přišel zachránit, a domluvili se na peněžité odměně. Krysař nelenil a vytáhl píšťalu. Jakmile se ozvala táhlá melodie, začaly se k němu ze všech koutů sbíhat myši a krysy. Když už se zdálo, že žádná jiná nepřiběhne, vyšel pomalým krokem k místní řece. Jakmile do ní vstoupil, veškerá havěť jej následovala do vody a utopila se.

Sliby chyby

Ačkoli Krysař splnil svou část dohody, obyvatelům Hamelnu se mzda jevila náhle jako příliš vysoká. Marně se Krysař hádal a rozčiloval, musel odejít s prázdnou. Vrátil se však na den svatého Jana a Pavla.

Tentokrát už ale nehodlal smlouvat. Vytáhl píšťalu a začal na ni hrát. Jenomže místo krys se před ním začaly srocovat malé děti. Bylo jich celkem 130, včetně purkmistrovy dcery a všechny s ním zmizely. Lidem se ho podařilo vystopovat k hoře za městem, kde se po nich slehla zem.

Jasná fakta

Skutečně se mohla tato příhoda stát? Jak už bylo napsáno výše, na rozdíl od jiných pověstí je tento příběh podložen fakty. Badatele zaujalo zejména přesné datum: 26. června 1284. Jinými slovy, záznam v kronice nezačíná obligátním “stalo se kdysi”. Navíc se našly i další dokumenty pojednávající o záhadném odchodu hamelnských dětí. Je v nich uveden přesný počet, tedy 130, a zmínka o muži, který měl mít na sobě velmi nápadné oblečení. A jedno je jisté na sto procent, Hameln žije s odkazu Krysaře dodnes.

Zdroj textu: stoplusjednička.cz

Zdroj fotky: Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články