První verze knihy Harry Potter a Kámen mudrců jde do aukce. Může se vydražit za několik milionů

První verze knihy Harry Potter a Kámen mudrců jde do aukce. Může se vydražit za několik milionů
Zdroj: TV Nova

Milovníci Harryho Pottera vezmou v příštích dnech Londýn útokem. Do aukce totiž půjde první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců, které je opravdovým sběratelským unikátem. Očekává se, že konečná částka se může vyšplhat až na dva a půl milionu korun.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 06. 03. 2020 13:25

Aukce se bude konat ve středu 11. března 2020 v londýnském Bonhams Fine Books. A ve hře bude opravdu cenný kousek...

Dnes světově uznávaná spisovatelka J. K. Rowlingová, která tehdy byla ještě neznámou autorkou, poslala v roce 1996 úvodní tři kapitoly Harryho Pottera a Kamene mudrců literárnímu agentovi Christopheru Littlovi. Jenže ten knize na začátku nevěnoval vůbec žádnou pozornost. Vše se změnilo poté, co ji v hromadě nevyžádaných rukopisů objevil jeho manažer Bryony Evens, jenž se na řádcích, které se před ním objevily, stal absolutně závislým. Littla ihned přesvědčil, aby Rowlingovou požádal i o zbytek knihy, a tak se začal psát jeden veleúspěšný příběh.

S obrovským poděkováním, J. K. Rowling

Čtyřiapadesátiletá Rowlingová se s Evensem setkala poprvé v roce 1998, když si u ní na literárním festivalu v Cheltenhamu nechal podepsat vlastní kopii knihy. „Bryonymu, jenž je nejdůležitější postavou, kterou jsem kdy potkala ve frontě na podpisy a první osobě, která viděla úspěch Harryho Pottera. S obrovským poděkováním, J. K. Rowling,“ napsala

Spojení se slavnou spisovatelkou proslavilo i samotného Evense, který se dostal dokonce až k Oprah Winfrey. I díky němu se dětská kniha z roku 1997 stala prvním dílem z dlouhého příběhu o malém čarodějovi a jeho fascinujícím světě kouzel v Bradavicích, který se dočkal i veleúspěšného filmového zpracování.

Nyní však Evens svou jedinečnou kopii dává do dražby. Na výtisku je přitom ještě místo pozdější zkratky autorky J. K. uvedeno celé jméno Joanne Rowling. V létě se jeden vzácný výtisk z 500 původních kusů prodal za 965 tisíc korun. Na jakou částku se aukce vyšplhá tentokrát?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články