Ve zdraví, ale hlavně v nemoci: Podle nové studie trpí páry stejnými potížemi, včetně cukrovky a obezity

Ve zdraví, ale hlavně v nemoci: Podle nové studie trpí páry stejnými potížemi, včetně cukrovky a obezity
Zdroj: Shutterstock

Britský deník The Sun píše o japonské studii, podle které lidé žijící spolu také onemocní spolu. A sdílejí i vážnější choroby, jako jsou potíže se srdcem nebo cukrovka.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 10. 2021 15:00

Manželé nebo dlouhodobí partneři toho obvykle mají spoustu společného. Baví je stejné věci, líbí se jim oběma to samé, smějí se spolu... Žít s někým spoustu let znamená, že se mu v některých ohledech začínáme podobat. Ale má to i svou stinnou stránku.

Nemoci manželů

Sbližování v dlouhodobém vztahu jde podle vědců až tak daleko, že páry čekají stejné zdravotní problémy. Podle britského deníku The Sun mohou být natolik podobné, že je lékaři můžou léčit společně. A nejde jen o rýmu, kterou si zejména v tomto období můžou lidé ve společné domácnosti lehce předávat.

Lékaři totiž zjistili, že i vysoký krevní tlak, nezdravý cholesterol, cukrovka a srdeční choroby jsou úzce spojeny se zdravím partnera. Dokonce i zlozvyky jako je kouření nebo pití alkoholu bývají stejné u obou partnerů. Nemluvě už o hmotnosti a velikosti pasu.

The Sun k tomu s trochou nadhledu dodává, že by vlastně lékaři mohli posoudit něčí zdravotní stav, respektive hrozící rizika, pouhým pohledem na jeho partnera.

Ve zdraví i v nemoci

Výše zmiňované informace pocházejí ze studie japonské univerzity Tohoku, do které se zapojilo 34 000 párů. Patrně nejzajímavějším výsledkem je, že existuje významná spojitost v oblasti zdraví srdce. Jde dokonce o natolik těsné "propojení", že by páry mohly dostat stejnou zdravotní péči.

Mezi další zjištění patří, že riziko vysokého krevního tlaku bylo u mužů až o 45 % vyšší, pokud jej měla i jejich manželka. A pravděpodobnost vzniku cukrovky typu 2 stoupá o 59 procent, pokud ji má jeden z partnerů. Co se týče obezity, zde je pravděpodobnost "přenosu na partnera" vyšší o 37 %.

A proč je tomu tak? Patrně to souvisí s tím, že se lidé přirozeně spojí s někým, kdo má podobný životní styl. A když žijí spolu, mají páry tendenci jíst stejná jídla a (ne)cvičit podobně, takže se jejich zdravotní stav vyvíjí stejným způsobem.

Zdroje informací:

Sun.co.uk: LOVE SICKNESS Married couples end up with same health issues, study finds

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články