Lenka Kořínková: Z Austrálie se vrátila jako vyměněná, světlé chvilky střídaly deprese a alkohol

Lenka Kořínková: Z Austrálie se vrátila jako vyměněná, světlé chvilky střídaly deprese a alkohol
Zdroj: Reprofoto Youtube

Svérázná a nepřehlédnutelná herečka Lenka Kořínková, kterou můžeme dnes vidět ve filmu Buldoci a třešně, zažila období velké slávy, ale také pád na samotné dno. V jednu chvíli dokonce skončila na ulici a musela se přihlásit na městském úřadě jako řada dalších bezdomovců.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 09. 2021 11:00

Děj filmu Buldoci a třešně: Mafián Carmello porušil pravidla své organizace, a tak prchá před trestem smrti. Míří do Prahy, kterou mu doporučil jeho rakouský kolega. Když však jednoho dne večer vyrazí poznávat ruch nočního velkoměsta, přijde o oblečení, peníze i zbraň. A to jeho problémům není ještě zdaleka konec. Na komedii Buldoci a třešně z roku 1981 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Všestranná Lenka Kořínková

Lenka Kořínková má herectví v genech, pochází totiž z umělecké rodiny. Po studiích na hudebním oddělení pražské konzervatoře začala vystupovat jako zpěvačka. Záhy se k tomu přidalo herectví, a to zejména v komediálně laděných filmech. V roce 1981 emigrovala do Austrálie, kde se snažila uživit tím, co uměla nejlépe - zpěvem. Bohužel se jí to nepodařilo. Po sametové revoluci se proto rozhodla vrátit.

Hrála ve více než třech desítkách celovečerních filmů s těmi největšími hereckými osobnostmi. Úspěch ale slavila i na poli literatury. Napsala jedenáct knih o stravování, a také dva autobiografické romány a jednu novelu. Díky více než 750 000 prodaným výtiskům se stala jednou z nejúspěšnějších spisovatelek v naší zemi. 

Austrálie ji úplně změnila

Pobyt v Austrálii Lenku Kořínkovou změnil. Jak uvedl web ženy.iprima.cz, stala se z ní zapšklá žena. Možná to bylo způsobeno tím, že se musela v zahraničí živit jako prodavačka v supermarketu. Navíc neměla po příchodu do České republiky kde bydlet. Zůstala přihlášená na městském úřadě jako řada bezdomovců.

Ona sama na tuto situaci reagovala velmi podrážděně. „Mám nové zásady, můžu se stěhovat, kdy chci a já se stěhuju ráda. To je snad špatně, když se člověk rozhodne nemít domov? Podle které kultury je to divné?” zavzpomínala v pořadu Zuzany Bubílkové.

Lenka Kořínková a alkohol

Nedařilo se jí ani v manželství. Muž se chtěl vrátit do Austrálie, ona chtěla zase zůstat tady. Došlo na rozvod. V důsledku této životní situace se dostavily deprese a závislost na alkoholu. V bulvárních médiích se dokonce objevily fotky, kde ležela opilá v příkopě. I to ale, svým svérázným způsobem, okomentovala pro deník Blesk: „Můžu si chlastat, jak chci, co je komu do toho? Je to moje věc a je to hlavně ostuda těch lidí, že to veřejně prezentují. Nebudu jako ostatní čeští herci, kteří si kvůli tomu sypou popel na hlavu.”

Nakonec skončila na psychiatrii, kde jí hrozilo, že bude zbavena svéprávnosti. Dokázala se ale znovu postavit na nohy. Právě v té době se vrhla na dráhu spisovatelky, našla si nového partnera a opět získala chuť do života. I to ale nevydrželo dlouho, rozvedla se a znovu propadla alkoholu. A co dělá nyní? Pracuje jako lektorka angličtiny, podařilo se jí vyvinout zcela unikátní metodu výuky. Nezapomněla ani na odborné rady ohledně stravování.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Lenka Kořínková 

CSFilm: Buldoci a třešně

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články