Filmová semetrika Blažena Holišová: Hvězdu komedie Půl domu bez ženicha stihl krutý osud

Půl domu bez ženicha
Zdroj: se souhlasem Seznam TV
Půl domu bez ženicha je hořká komedie o tom, že dítě nemusí mít na život stejné názory jako jeho rodič.Jenomže co dělat, když si tatínek usmyslí, že jako svatební dar postaví luxusní vilu? A navíc do stavebních prací zapřáhne nejen celou rodinu, ale i vyvoleného své dcery...Dana Medřická si zde zahrála poprvé a zároveň naposledy se svým synem Václavem Vydrou.Oba měli trému. Václav Vydra před svou maminkou a Dana Medřická zase z toho, jak to jejímu synovi půjde a zda si lidé nebudou šuškat, že je tam jen z protekce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herečku Blaženu Holišovou, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Půl domu bez ženicha, znají televizní diváci hlavně z rolí semetrik. Celý život byla velmi aktivní, po kariérní stránce se jí dařilo, jenže na sklonku života ji stíhalo jedno neštěstí za druhým.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 07. 2021 12:00

Děj filmu Půl domu bez ženicha: Je naprosto normální, že rodič má jiné představy nežli jeho dítě. Franc se rozhodne, že svým dcerám postaví jako svatební dar luxusní vilu. Jenomže je mu úplně jedno, zda ony o takový dar stojí. Na stavbě zaměstná jak celou svou rodinu, tak i snoubence dcery Jiřiny a kluka, který chodil s druhou dcerou do tanečních. Dívky však otcovy plány neschvalují, a když se přiblíží onen slavnostní den, kdy by obě měly říct ano, vše se ještě více zkomplikuje. Na komedii Půl domu bez ženicha z roku 1980 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Seznam TV.

Blažena Holišová - žena z lidu

Blažena Holišová se nemusela nikdy přetvařovat, když hrála ženy z lidu, sama totiž jednou byla. Narodila se v rolnické rodině. Nejprve začala pracovat jako švadlena v Prostějově a Brně. Po vystudování dělnické přípravky absolvovala v roce 1956 Janáčkovu akademii múzických umění v Brně.

Začínala v Divadle Julia Fučíka, pak přešla do Národního divadla. Tam zůstala až do roku 1992. Její přirozený herecký projev bez zbytečného patosu jí vynesl role ve více než sto filmech a seriálech. Nejprve se stylizovala do rolí hrdinek, s přibývajícím věkem se z ní stala rázná žena, někdy až semetrika, která pro ránu nechodí daleko.

Vážné zranění Blaženy Holišové

Na sklonku života se herečka uchýlila do malého bytu, kde žila se svým synem, jenž se o ni staral. Po fyzické stránce (měla problémy s klouby) se jí velmi přitížilo, a tak již nevycházela skoro vůbec ven. Navíc si jednoho dne, během žehlení, přivodila velmi bolestivé zranění.

„Mám zlomený čtvrtý obratel. Zakopla jsem o šňůru od žehličky. Je to příšerná bolest, k zbláznění,” řekla tehdy Blažena Holišová deníku Aha! A aby toho nebylo málo, přidala se k tomu ještě Parkinsonova choroba.

Blažena Holišová nepoznala ani vlastní dítě

„Maminka už není ve stavu, kdy by byla schopná rozlišovat realitu. O nic se nezajímá a ani si na nic nevzpomíná,” komentoval stav Blaženy Holišové její syn. Po smrti maminky ještě dodal, že nepřijímala ani žádné návštěvy, neboť se k tomu nabalilo tolik dalších zdravotních problémů, že i kdyby mohla, neměla by na to myšlenky. Blažena Holišová zemřela v dubnu roku 2011 ve věku 80 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Blažena Holišová

Seznam TV: Půl domu bez ženicha

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články