Zákulisí filmu Půl domu bez ženicha: Vydra se bál, Augusta dostal skutečný výprask

Půl domu bez ženicha
Zdroj: se souhlasem Seznam TV
Půl domu bez ženicha je hořká komedie o tom, že dítě nemusí mít na život stejné názory jako jeho rodič.Jenomže co dělat, když si tatínek usmyslí, že jako svatební dar postaví luxusní vilu? A navíc do stavebních prací zapřáhne nejen celou rodinu, ale i vyvoleného své dcery...Dana Medřická si zde zahrála poprvé a zároveň naposledy se svým synem Václavem Vydrou.Oba měli trému. Václav Vydra před svou maminkou a Dana Medřická zase z toho, jak to jejímu synovi půjde a zda si lidé nebudou šuškat, že je tam jen z protekce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Film Půl domu bez ženicha není třeba dlouze představovat. Tuto úsměvnou, leč hořkou komedii zná asi každý. I na dnešní dobu v sobě skrývá mnohé kvality, a to byla přitom natočená za pouhý jeden měsíc. Co se ale dělo mimo natáčení? A proč u Augusty platilo rčení mluviti stříbro, mlčeti zlato?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 06. 2020 08:30

Je naprosto normální, že rodič má jiné představy nežli jeho dítě. Franc se rozhodne, že svým dcerám vystaví jako svatební dar luxusní vilu. Jenomže je mu úplně jedno, zda ony o takový dar stojí. Na stavbě zaměstná jak celou svou rodinu, tak i snoubence dcery Jiřiny a kluka, který chodil s druhou dcerou do tanečních. Dívky však otcovy plány neschvalují, a když se přiblíží onen slavnostní den, kdy by obě měly říct ano, vše se ještě více zkomplikuje.

Na film Půl domu bez ženicha se můžete podívat dnes ve 12:10 na Prima Max.

Tréma před rodičem

Byla to úsměvná a zároveň tak trochu smutná situace. Dana Medřická se ve filmu Půl domu bez ženicha potkala se svým synem Václavem Vydrou před kamerami vlastně poprvé a také naposledy. A její syn byl z toho pěkně nervózní. I když jeho maminka vlastně taky. Byla to pro něj první velká role. Navíc si zahrál s takovým velikánem, jako byl Vladimír Menšík.

“Měl jsem strašnou trému,” přiznal Vydra. “Pak se to ale pomalu zlepšilo,” dodal s úsměvem. Květa Fialová, která si zahrála filmovou matku Václava zase poodhalila roušku nad tím, jak se cítila Medřická. “Když Dana zrovna netočila, šla vždy Vaška zkontrolovat, jak mu to jde. Měla hlavně strach z toho, aby se nedostala do řečí, že třeba synovi sehnala roli přes protekci.”

Nakládačka

Někteří lidé by měli raději mlčet. Herec Karel Augusta, který ztvárnil vesničana Čížka, jenž měl přezdívku Zub, byl v té době na absolutním vrcholu. Jedna role střídala druhou a honoráře se jen hrnuly.

Nikdo neví, zda se kvůli tomu stal pyšným, nebo za tím vězelo něco jiného, ale když se po jednom natáčecím dni rozhodl zajít do místní hospůdky a uhasit žízeň, pustil si pěkně pusu na špacír.

Po pár pivech začal štamgastům dávat najevo, že je lepší než oni. Ti si to samozřejmě nenechali líbit a do herce se pustili. Jeho kolegům se tento incident dostal zprostředkovaně, z vyprávění, neboť Augusta si toho večera přihnul tak, že si nic nepamatoval.

Nezlomný Menšík

“Nikdy nezapomenu na to, jak si pan Menšík během natáčení filmu píchl injekci, když mu bylo zase špatně a pak seděl a odpočíval, a přitom vyprávěl veselé historky, kterým jsme se všichni smáli. A právě ten náš smích ho velmi nabíjel,” zavzpomínal Vydra v rozhovoru pro deník Aha.

“Taky si vzpomínám na jeden trapas. Jednou se mne Vladimír zeptal, koho z českých zpěváků mám rád. Tehdy jsem hudbu nějak neřešil, takže mi trvalo dost dlouho, než jsem odpověděl. Po chvilce mlčení se Menšík zeptal: co třeba Černoch? A já odpověděl: jo, nevadí mi. Myslím, že touto odpovědí jsem ho dost urazil.” 

Zdroj textu: csfd, Aha

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články