Robin Williams byl uvězněný ve svém vlastním těle. Věděl, že přichází o rozum a nakonec spáchal sebevraždu

Robin Williams byl uvězněný ve svém vlastním těle. Věděl, že přichází o rozum a nakonec spáchal sebevraždu
Zdroj: Wikimedia Commons/Maj. Enrique Vasquez/Public domain

Robin Williams býval známým a oblíbeným hercem. Bohužel, brzy to bude už šest let od okamžiku, co se rozhodl dobrovolně odejít z tohoto světa a spáchal sebevraždu. Trpěl přitom silnými depresemi, které byly podpořeny jeho vážnou neurologickou poruchou. O té se rozhodla promluvit i jeho třetí a poslední manželka Susan Schneider Williams.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 16. 07. 2020 12:52

Robin Williams se se Susan oženil v roce 2011. O tři roky později si ale vzal život. Nebyl sice pod vlivem drog ani alkoholu, se kterými už dříve bojoval, podle zprávy koronera se ale oběsil a udusil. Trpěl přitom vážnou nemocí zvanou Demence s Lewyho tělísky - LBD.

Williams v tom nebyl sám

O problémech herce, který se proslavil svými rolemi ve filmech Jumanji nebo Táta v sukni, se rozhodla promluvit i jeho manželka Susan, jejíž text se objevil na portálu n.neurology.org. „Měl málo známou, ale smrtící nemoc LBD. Ve své traumatické zkušenosti s tímto neurologickým onemocněním rozhodně nebyl sám. Jak možná víte, tak tímto onemocněním nyní trpí téměř 1,5 milionů lidí na celém světě,“ uvedla.

Williamsův případ byl extrémní a jeho manželka se až tři měsíce po hercově smrti dozvěděla, že za jeho problémy stála právě tato zákeřná nemoc. „Všichni čtyři lékaři, se kterými jsem se později setkala, a kteří si prohlíželi jeho záznamy, naznačovali, že je to jedna z nejhorších patologií, kterou viděli. Měl asi čtyřicetiprocenntí ztrátu dopaminových neuronů,“ řekla a smutně dodala: „Nejen, že jsem ztratila manžela s LBD, ale také jsem ztratila svého nejlepšího přítele.“

Přestože Williams trpěl různými psychickými stavy, se svou ženou prožili krásný vztah a společně se na sebe mohli vždy spolehnout. „Jednou z mých nejoblíbenějších věcí, které jsme společně dělali, byly hovory o tom, jak se vyvíjely naše dny. Nezáleželo na tom, jestli jsme oba pracovali doma, společně cestovali, nebo jestli byl na cestě on,“ vzpomíná na čas se svým mužem. „Diskutovali jsme o našich radostech a triumfech, o našich obavách a nejistotách i o našich obavách. Jakékoli překážky, které na nás život uvrhl, byly nějak překonatelné, protože jsme se navzájem měli,“ dodala Susan.

Williamsovy příznaky ničemu nenasvědčovaly

U Robina se první varovné signály začaly objevovat na konci roku 2013. Měl však příznaky, které této nemoci nenasvědčovaly. Trápila ho zácpa, potíže s močením, pálení žáhy, nespavost či spousta stresu. Také cítil mírné chvění v levé ruce, což však přisuzoval dřívějšímu zranění ramene. Jenže jednoho dne nabral strach a úzkost známého herce neobvykle velkých rozměrů. Susan tehdy přemýšlela o tom, jestli její manžel není tak trochu hypochondr, ovšem až poté, co zemřel, jí došlo, že to byly projevy LBD. „ Některé příznaky byly častější než jiné, ale ty v příštích deseti měsících zvýšily frekvenci a závažnost,“ vzpomíná hercova manželka.

V zimě se jeho stavy ještě zhoršily a na začátku dubna měl Robin panický útok. V té době byl zrovna ve Vancouveru, kde natáčel Noc v muzeu 3. „Robin měl vysokou citlivost na léky a jeho reakce někdy byly nepředvídatelné,“ přiznala Susan. U Robina se navíc začaly projevovat problémy s pamětí, což jeho úzkostlivé stavy ještě zhoršovalo. „Dosáhli jsme místa, kde jsme nikdy předtím nebyli. Můj manžel byl uvězněn v pokroucené architektuře svých neuronů a bez ohledu na to, co jsem udělala, jsem ho nemohla vytáhnout,“ vzpomíná Susan na dny plné bezmoci.

Robin ztrácel rozum a byl si toho vědom

Lidé s LBD mohou být velmi inteligentní a mohou vypadat v naprostém pořádku, jenže pak stačí jedna maličkost a jejich stav se může rapidně zhoršit. „Robin ztrácel rozum a byl si toho vědom. Dokážete si představit bolest, kterou cítil, když se sám rozpadal? Ani on, ani kdokoli další, to nedokázal zastavit,“ řekla poslední Williamsova láska.

Robin neustále podstupoval různá vyšetření testy a říkal, že by chtěl restartovat svůj mozek. Veškeré testy vyšly negativně, pouze mu byla zjištěna vyšší hladina kortizolu. „Chtěli jsme být šťastní ze všech negativních výsledků, ale Robin a já jsme měli hluboký pocit, že se děje něco strašně špatného,“ vzpomíná Susan na dny nejistoty. Poté mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba.

Susan byla ráda, že konečně ví, na čem jsou, a Williams zase poctivě cvičil a dělal to, co mu naordinovali lékaři. „Robin byl čistý a střízlivý, a tak jsme letní měsíce spojili se štěstím, radostí a jednoduchými věcmi, které jsme milovali,“ řekla jeho manželka. Robinův stav se ale nezlepšoval, navíc začal mít potíže s vizuálními a prostorovými schopnostmi a byl stále více zmatený. „Bylo to, jakoby se topil ve svých vlastních symptomech, a já jsem se topila s ním,“ přiznala Susan.

Robin Williams zemřel v roce 2014

Williams během svého boje s LBD prožil více než čtyřicet příznaků této nemoci, nikdy však neřekl, že by měl halucinace. „Rok poté, co odešel, při rozhovoru s jedním z lékařů, který přezkoumal jeho záznamy, se ale ukázalo, že s největší pravděpodobností halucinace měl, ale nechal si to pro sebe,“ cituje portál n.neurology.org Susan.

Robin Williams spáchal sebevraždu v srpnu roku 2014, ve věku 63 let. „V sobotu jsme do večera dělali všechny věci, které milujeme, bylo to perfektní, jako jedno dlouhé rande. Na konci neděle jsem měla pocit, že se zlepšuje. V pondělí byl ale Robin pryč,“ vzpomíná Susan na těžké chvíle. „Když jsme obvyklým způsobem odešli spát, manžel mi řekl: „Dobrou noc, má lásko,“ a čekal na mou známou odpověď: „Dobrou noc, má lásko.“ Jeho slova se dodnes ozývají mým srdcem,“ dodala smutně.

Susan smrt milovaného manžela velmi zasáhla, věří však, že šířením jeho příběhu pomůže i ostatním. „Je to osobní příběh, bohužel tragický a srdcervoucí. Ale sdílením těchto informací s vámi vím, že můžete pomoct změnit životy ostatních,“ věří bývalá láska slavného herce.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články