Libuše Havelková, hvězda filmu Tchán: Na sklonku života trpěla nepříjemnou Meniérovou nemocí

Libuše Havelková, hvězda filmu Tchán: Na sklonku života trpěla nepříjemnou Meniérovou nemocí
Zdroj: Profimedia

Herečku Libuši Havelkovou, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Tchán, si nejvíce pamatují diváci, jenž vyrůstali na pořadu Kouzelná školka. Ztvárnila v něm postavu laskavé babičky. Sama však měla velmi těžký život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 08. 2021 09:00

Děj filmu Tchán: Šéf údržbářů zemědělských strojů Vavřinec má vždy vše pod kontrolou. Zaúkoluje každého a rád se plete do věcí, do kterých mu nic není. Nejvíce se však zajímá o svou dceru Štěpánku, ze které chce mít vysokoškolačku. Jenže ta se zamiluje do kluka z vedlejší vesnice. Vavřincovi tak nezbývá nic jiného než vystrojit svatbu. Jenomže ta je už dávno hotová. Na komedii Tchán z roku 1979 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu. 

Libuše Havelková za války pracovala v dolech

Libuše Havelková se narodila 11. května 1924 v Českých Budějovicích. Jako šestiletá se ale musela s maminkou a bratry odstěhovat do Prahy. Její otec, majitel koloniálu, se totiž zadlužil a zemřel. O rodinu se tak museli postarat příbuzní. V Praze také později nastoupila na konzervatoř.

Během války ji, jako totálně nasazenou, poslali do Berlína. „Nejdříve jsem pracovala ve fabrice, kde se dělaly různé podřadné práce. Pak ale přišly na město nálety, a tak jsme se přesunuli na venkov, kde jsme fárali do solných dolů, až 600 metrů pod zem. Ve slujích jsme tam vyráběli součástky pro letadla. Měli jsme pokoj od bombardování, ale i tak to bylo svízelné,” prozradila herečka v jednom z rozhovorů.

Libuše Havelková a Meniérova nemoc

Těžce se Libuši Havelkové žilo i na sklonku života. Trápila ji takzvaná Meniérova nemoc. Ta se projevuje poruchami sluchu, které mohou vést až k jeho úplné ztrátě. To je doprovázeno nepříjemnými závratěmi a pocitem tlaku v uších. Dochází také k problémům s rovnováhou. Postupem času není člověk s tímto onemocněním schopen stát ani chodit.

„Najednou mě chytne motolice, dostanu závrať, ztratím rovnováhu a sluch a v záchvatu končím na zemi,” řekla Havelková pro deník Aha! Vše vyvrcholilo v roce 2014, kdy byla kvůli vlastnímu bezpečí nucena odejít do domova seniorů.

Libuši Havelkové byly oporou děti

Když jednoho dne upadla v koupelně a nemohla vstát, věděl její syn Ondřej Havelka, že bude muset maminku umístit do domova, kde se jí dostane potřebné péče.Děti má skvělé. Dceru i syna. Starají se a jezdí za ní. Když slavila devadesátiny, pochvalovala si, jakou jí vystrojili se svými rodinami oslavu,” prozradila hereččina sousedka. Libuše Havelková zemřela v dubnu roku 2017 ve věku 92 let.

Zdroje informací:

CSFilm: Tchán

Wikipedia.cz: Libuše Havelková

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články