Jiřina Jirásková: Za bezdětnost slavné herečky mohlo temné tajemství

Jiřina Jirásková: Za bezdětnost slavné herečky mohlo temné tajemství
Zdroj: Showpix

Skvělou herečku Jiřinu Jiráskovou, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Sestřičky, není nutno představovat. Byla to stálice českého filmového nebe. Talentovaná a velmi šarmantní. A právě její šarm ji přivedl do náručí nejednoho slavného muže. Přesto zůstala bezdětná. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 07. 2021 11:00

Děj filmu Sestřičky: Mladá zdravotní sestřička Marie se rozhodne, že se už konečně stane ženou po všech stránkách. Nebaví ji už totiž být „poslední pannou na intru”. O panenství ji má připravit pacient, oba jsou však chyceni vrátným. A tak musí Marie za trest putovat do zapadlé vesničky, kde se její kolegyní stane zkušená žena zvaná Babi. Na film Sestřičky z roku 1983 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Problémy s nevěrou

Mezi úplně první lásky Jiřiny Jiráskové patřil Miloš Forman a Vlastimil Brodský. První vážný vztah ale měla až s hercem Jiřím Pleskotem, kterého si v roce 1953 vzala. Manželství však vydrželo pouhé dva roky. „V určitý moment jsem selhala. Byla jsem mu nevěrná,“ řekla před lety Jirásková.

Podlehla kolegovi Jiřímu Valovi a prý s ním rovněž otěhotněla. On však v té době žil s Jiřinou Švorcovou a nehodlal se s ní rozejít. Pleskot ale své ženě neodpustil a trval na rozvodu. Herečce tak nezbylo nic jiného, než jít na potrat. S touto informací přišla samotná Švorcová, ale až na sklonku svého života. Zastávala názor, že tak soukromou věc by měla mít možnost říct jen Jirásková.

Partner nejlepší kamarádky

Jiřina Švorcová ale před svou smrtí nehovořila pouze o jedné interrupci. Tvrdila, že Jirásková měla mít ještě před Valou poměr s partnerem své nejlepší kamarádky. S potratem jí tehdy pomohla právě ona kamarádka, která nic netušila. „Aniž by to věděla, zajistila jí potrat u svého otce, který byl v Plzni doktorem,” řekla.

Osudový muž Jiřiny Jiráskové

Režisér Zdeněk Podskalský se nakonec stal osudovým mužem Jiřiny Jiráskové. I s ním otěhotněla, bohužel to ale dopadlo stejně jako u ostatních vztahů. Podskalský byl totiž v té době ženatý s jednou Ruskou, které v případě rozvodu hrozilo, že bude deportována zpět do Sovětského svazu. A to nemohl režisér dopustit.

Manželství naoko trvalo i nadále, ale to nebránilo tomu, aby se režisér přestěhoval k Jiřině Jiráskové. Nakonec spolu vydrželi 27 let. Po jeho smrti pak herečka prohlásila: „Dítě jsem chtěla, když už bylo pozdě. To, že nemáte komu dát dárek, je opravdu blbé." Svá rozhodnutí si měla vyčítat údajně až do smrti v roce 2013.

Zdroje informací:

CSFilm: Sestřičky

Wikipedia.cz: Jiřina Jirásková

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články