100 let od narození Vlastimila Brodského: Těžké deprese ho dohnaly k sebevraždě. Bál se, že za něj budou rozhodovat jiní

100 let od narození Vlastimila Brodského: Těžké deprese ho dohnaly k sebevraždě. Bál se, že za něj budou rozhodovat jiní
Zdroj: Profimedia.cz
Noc na Karlštejně: Na hrad nesmí žádná žena. Daniele Kolářové a Janě Brejchové se tam ale podaří dostat.
Zítra vstanu a opařím se čajem: Brodský, Sovák a Menšík jako nacisté? Proč ne...
Arabela: Na place panovala chladná atmosféra. Brodský se zrovna rozváděl s Brejchovou.
Návštěvníci: Dokáže expedice Adam 84 zachránit svět?
+ 1 fotka+ 2 fotky

Vlastimil Brodský patřil mezi velikány českého filmu. Jeho herečtí kolegové jej považovali za hypochondra, on však ve skutečnosti trpěl těžkými depresemi. Ačkoliv o nich hovořil otevřeně, nikdo mu nevěřil. Štěstí neměl ani v lásce. Když navštívil na sklonku života Miroslava Horníčka, měl jasno – na smrt čekat nebude.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 12. 2020 08:00

Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Ostravě. Byl to český herec a člen souboru Divadla na Vinohradech. Objevoval se pravidelně v televizi i na filmovém plátně. V roce 1988 se stal národním umělcem. V roce 2001 získal Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon ve snímku Babí léto.

Osudové ženy

V životě Vlastimila Brodského se objevily celkem tři osudové ženy. První z nich byla dáma českého filmu Jiřina Jirásková. Zdálo se, že svatbu nemůže nic překazit. Vše bylo nachystané, avšak pár dní před obřadem zaznělo z „Bróďových“ úst, že by se měla celá sláva odložit. Umřela mu totiž babička. Samozřejmě, že šlo o úhybný manévr a k odloženému sňatku již nikdy nedošlo. Jirásková se ale na něho vůbec nezlobila. Sama si totiž nebyla jistá, zda by do toho měla jít.

Další v pořadí byla baletka Božena Křepelková, kterou si herec skutečně vzal. Hodili se k sobě minimálně přezdívkami. Říkal jí „Bíba“. O pár let později se rozvedli. Měli sice spolu syna Marka, avšak Křepelková nebyla schopná odpustit nevěru. Do třetice to mělo vyjít, ale osud tomu chtěl jinak.

Měla oči pro jiného

Byli svoji osmnáct let, a kdyby nepřišlo natáčení Noci na Karlštejně, možná by se vše událo jinak. Jana Brejchová se však zakoukala do Jaromíra Hanzlíka. Brodský doufal, že jde jen o chvilkové poblouznění, ale opak byl pravdou. Vztah Brejchové a Hanzlíka byl každým dnem pevnější. Vše tak dospělo k neodvratnému konci.

Vyčítala si jeho smrt

Brodský věděl moc dobře, že mu jeho nemoc znemožní, aby až do konce svého života rozhodoval za sebe jen on sám. V jeho přesvědčení ho utvrdila návštěva Miroslava Horníčka, který byl poslední rok života odkázán na druhé. Začal žít v neustálém strachu a stáhl se do ústraní.

Nedorazil ani na oslavu osmdesátých narozenin své herecké kolegyně Stelly Zázvorkové. Místo toho jí poslal dopis, ve kterém vysvětlil, že nebyl schopný jít do velké společnosti. Zázvorková si pak ještě dlouho vyčítala jeho smrt. Vlastimil Brodský se zastřelil na své chalupě na Slunečné.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vlastimil Brodský

Česká televize: Vlastimil Brodský

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články