Miroslav Horníček: Osud mu do života přinesl lásku i tragickou smrt

Miroslav Horníček: Osud mu do života přinesl lásku i tragickou smrt
Zdroj: Česká televize
„Dny bolesti se podobají lávkám. Nechceš-li, aby chvilková závrať ohrozila tvůj život, dívej se vždycky o několik kroků napřed.“
„Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.“
„Když láska prochází žaludkem, tak kde potom proboha končí?“
„Někdo mlčí, protože neví, a někdo mlčí, protože ví.“
+ 2 fotky+ 3 fotky

Miroslav Horníček by dnes oslavil 102. narozeniny. Přestože rozdával smích na počkání, nebyl k němu osud vždy vstřícný. Jen pár metrů od něj umíral jeho syn, on však o ničem nevěděl. Ve stáří však poznal, co v praxi znamená biblické přikázání „miluj bližního svého“. Ujal se ho úplně cizí člověk.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2020 08:00

Miroslav Horníček se narodil 10. listopadu 1918 v Plzni. Byl nejenom hercem, ale také moderátorem, režisérem a spisovatelem. Největší popularitu mu přinesl pořad Hovory H. Byla to vlastně jedna z prvních talkshow. Jeho hosty byli například Jan Werich, Jiří Sovák, Jan Pivec a Milan Lasica.

Romantické seznámení

Miroslav Horníček po střední škole začal nejprve pracovat jako úředník v plzeňské nemocnici. O něco později přijal i angažmá v místním divadle. Po válce se přestěhoval do Prahy, kde působil ve třech divadlech, jedním z nich bylo i Národní divadlo. A právě tam potkal svou budoucí ženu Bělu. Po biletářce jí poslal vzkaz, aby se s ním setkala, že jí vše vysvětlí. Ona souhlasila, a tak si dali první rande.

Zrodila se z toho velká láska. Horníček ji něžně oslovoval „cukřenko“ a říkal, že mu jen ona dokáže uspořádat život. O něco později se jim narodil syn Jan. V těchto šťastných chvílích by nikoho nenapadlo, že vše poměrně brzy skončí, a to navíc velmi tragicky. Za vše mohla Janova epilepsie.

Blízko, a přece tak daleko

Syn Jan šel v otcových šlépějích. Po střední škole nastoupil na FAMU, kde začal studovat dokumentaristiku. Zahrál si také v několika filmech a napsal scénář k povídce Žárlivost, kde si hlavní roli zahrál samozřejmě Miroslav Horníček. Kdyby se nestala ona tragédie, jistě by toho ve svém životě ještě spoustu dokázal.

Toho dne se Jan zajel podívat na natáčení filmu Byli jednou dva písaři. Na natáčení se jeho otec dlouho připravoval. Věřil, že půjde o vrchol jeho kariéry. Jan však dostal epileptický záchvat a utopil se v mělkém rybníce. Jen o pár metrů dál probíhalo natáčení. Smutnou zprávu sdělili Horníčkovi druhý den v nemocnici, kam ho přivezl jeho herecký kolega Jiří Sovák.

Jako syn a otec

V osmdesátých letech jej oslovil jako fanoušek a od té doby byli v neustálém kontaktu. Řeč je o MUDr. Marešovi, který se stal Horníčkovým druhým synem a postaral se o něj i jeho manželku. Když začal stavět nový dům, nechal v něm udělat i pokoj pro hosty, kde by mohli oba manželé spokojeně žít.

Běla se toho bohužel nedožila, ale Miroslav Horníček strávil v domě rok a půl života. Na sklonku života nebyl již herec pohyblivý. Také trpěl úzkostmi. Bál se smrti, takže s ním musel pořád někdo být. Ve vzácných chvílích, kdy se mu udělalo lépe, žertoval, že by prosil bezbolestně utratit. Moudrý klaun Miroslav Horníček zemřel 15. února roku 2003.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Miroslav Horníček

Česká televize: Miroslav Horníček

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články