99 let uběhlo od narození herce Jiřího Sováka: Diváci ho zbožňovali, syn mu do smrti neodpustil

Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.
Zdroj: TV Nova
Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka (1920-2000). Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.+ 9 fotek+ 10 fotek

Jiří Sovák, vlastním jménem Jiří Schmitzer, se narodil v 27. prosince 1920 v Praze do rodiny hostinského a kuchařky. Tatínek chtěl mít ze syna hoteliéra, ale malému Jiříkovi učarovalo herectví.

Petra Járková
Petra Járková 27. 12. 2019 07:00

V devatenácti letech odešel z domova, živil se jako dělník a souběžně vystupoval s ochotnickými soubory. Absolvoval Státní konzervatoř v Praze a během okupace si změnil jméno.

První velké angažmá

V roce 1943 získal své první velké divadelní angažmá v Horáckém divadle v Třebíči a velkou kariérní příležitostí pro něj bylo působení v Divadle E. F. Buriana, z něhož později přešel do Divadla na Vinohradech a také do Národního divadla, kde působil až do roku 1983. Zejména v sedmdesátých letech sklízel úspěchy u televizních diváků.

Komediální talent

Tehdy se objevoval v mnoha komediích, například ve filmu Marečku, podejte mi pero!, Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova nebo Co je doma, to se počítá, pánové. Nezapomenutelný byl také seriálech Chalupáři či Byl jednou jeden dům. Úspěch na kariérním poli ale u Sováka vyvažoval nepříliš šťastný osobní život. Z prvního manželství, které zkrachovalo, měl syna Jiřího. Druhý vztah také neznamenal lásku na celý život. Tou se nakonec stala až hercova třetí vážná známost, mladá učitelka Andulka.

Špatný vztah se synem

Tu Sovák později pojal za manželku. Anna to s ním neměla jednoduché, a to zejména kvůli jeho vytíženosti a mrzutosti a také kvůli lásce k alkoholu. S třetí ženou Jiří Sovák děti neměl. Podle slov jeho kolegů je ani neměl příliš v lásce. Nehezký vztah jej pojil i s jeho synem, hercem Jiřím Schmitzerem, který mu nedokázal odpustit to, že odešel od jeho maminky.

Syn nepřišel na pohřeb

Neshody mezi otcem a synem se navíc prohloubily poté, co Schmitzer v roce 1976 v opilosti způsobil dopravní nehodu, při které přišel o život člověk. Sovákův syn byl odsouzen na tři roky odnětí svobody a herec se k němu otočil zády v momentě, kdy potřeboval podpořit. Jiří Sovák zemřel 6. září roku 2000 ve věku nedožitých 80 let a ani v den jeho pohřbu se s ním jeho syn Jiří nepřišel rozloučit.

NA SNÍMKY HERCE JIŘÍHO SOVÁKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články