Jiřina Jirásková: Herecká legenda si na sklonku života přála jediné – usnout a už se neprobudit

Jiřina Jirásková: Herecká legenda si na sklonku života přála jediné – usnout a už se neprobudit
Zdroj: TV Seznam
Katapult nabízí příběh, který je stále aktuální. Nuda, pocit vyhoření, nevěra a zneužívání.
Film byl natočen podle stejnojmenného románu Vladimíra Párala. 
Katapult měl vzniknout již v sedmdesátých letech...
...tehdejší vedení Barrandova jej však považovalo za amorální. 
+ 1 fotka

Jiřina Jirásková patřila mezi herečky, které se nebály vymanit z okovů stereotypu a objevit se ve filmech, které vybočovaly z klasického mustru české kinematografie. Snímek Katapult mezi ně určitě patřil. O to smutnější byl pak hereččin odchod, kdy si přála jen jednu jedinou věc.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 12. 2020 08:00

Na film Katapult se můžete podívat dnes ve 13:00 na TV Seznam. Komedie o problematice stereotypu všedního dne. Mladý inženýr Jacek Jost má krásnou ženu a malou dcerku. To mu však nestačí. Každodenní rutina ho natolik ubíjí, že se rozhodne podat si inzerát, na jehož základě mu počítač vybere pět žen.

Klasický příběh proutníka

Filmové zpracování románu Vladimíra Párala s názvem Katapult mělo vzniknout již v sedmdesátých letech. Vedení Barrandova jej však zatrhlo jako zcela amorální (možná až perverzní) počin, který čerpá ze západního způsobu myšlení. Další možnost se naskytla až počátkem osmdesátek, kdy se celková situace v zemi, zasažené normalizací, alespoň trochu uvolnila. A co soudruhům tolik vadilo?

Katapult je typickým příběhem proutníka, kterého ubíjí stereotyp. Hledá povyražení jinde a rodinu má jen v záloze, aby se měl kam vracet. Poté, co mu počítač vybere pět žen, a to od naivní holčičky přes intelektuálku až po zkušenou dámu, začne je střídat jako ponožky. Film tak zobrazuje bez příkras smutnou realitu a vyvrací zažitá dogmata o socialistickém manželství.

Nezapomenutelná „světačka“

Ve filmu si zahrála i dáma českého filmu Jiřina Jirásková. Poslední roky jejího života ji však sužovala vleklá nemoc. Přesto se nikdy nevzdala cigaret a likérů. O sebevraždě začala hovořit pár měsíců před smrtí. Svěřila se, že by chtěla usnout a už se neprobudit. „To, co teď žiji, nepřipomíná život,“ svěřila se deníku Blesk.

O metodách sebevraždy hovořila také s bývalým ředitelem Divadla na Vinohradech. Ptala se ho na to, zda neví, kolik prášků na spaní by si měla vzít, aby se už ráno neprobudila. Nakonec svůj záměr dotáhla do konce, ale zcela jiným způsobem.

Dobrovolný odchod

Že smrt Jiřiny Jiráskové nebyla přirozená, prozradila její pečovatelka. „Přestala jíst a pít. Nutila jsem ji pít alespoň přes stříkačku, ale nedala si říct,“ vypověděla. Její slova potvrdilo i hereččino okolí, podle něhož se nedokázala vyrovnat se svým zdravotním stavem a vzhledem, na který měly její obtíže znatelný dopad. Přála si prostě navždy zůstat dámou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiřina Jirásková

Česká televize: Jiřina Jirásková

TV Seznam: Katapult

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články