Když rozvod, tak rozvod: Menšík prosadil do filmu herečku, které dal režim stopku. Sovák celou dobu bručel

Když rozvod, tak rozvod: Menšík prosadil do filmu herečku, které dal režim stopku. Sovák celou dobu bručel
Zdroj: Česká televize
Když rozvod, tak rozvod aneb komedie o tom, jak se přetvařovat, když na návštěvu přijede tchán.
Menšík ukázal dobré srdce a do filmu prosadil herečku Marcelu Martínkovou, která měla v té době od režimu stopku, takže pozbyla výhodu trvalého angažmá.
Jiří Sovák se k němu však moc hezky nezachoval. Odmítl ho svézt svým autem.
Za Jana Čenského zaskakoval v některých scénách kaskadér Karel Engel.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Hvězda filmu Když rozvod, tak rozvod Vladimír Menšík byl nejen vynikajícím hercem a bavičem, ale také člověkem, který se snažil pomoci druhým. Do filmu dokázal prosadit i své kolegy, kteří měli zrovna od režimu zákaz hrát. Jen kdyby jeho kamarád Jiří Sovák tolik nebručel a byl vstřícnější.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 11. 2020 15:30

Na komedii Když rozvod, tak rozvod se můžete podívat dnes ve 20:00 na stanici CS Film. Mladí manželé Hynek a Pavla se rozvádějí. Hlavním důvodem je tchyně, která dává jasně najevo, že jí Pavla není po chuti. Vtom dorazí telegram, v němž se píše, že přijede otec Pavly. Co teď? Nezbývá nic jiného než se sestěhovat zpět a s křečovitými grimasami předstírat, že je vše v naprostém pořádku.

Pomoc v těžké chvíli

Manželku Vladimíra Menšíka měla původně hrát herečka Blažena Holišová. Ostatně do této role se vtělila již v předešlých třech filmech. Nakonec ji ale nahradila Marcela Martínková, kterou právě Menšík prosazoval. Přestože měla za sebou bohaté herecké zkušenosti, nástup normalizace jí vzal jistotu trvalého příjmu.

Z politických důvodů musela opustit Divadlo Rokoko. Ze stálého angažmá se tak stalo svobodné herecké povolání, což znamenalo hostování v divadlech a menší role ve filmech a televizi. Menšík tak usoudil, že Martínková potřebuje tuto práci mnohem více než Holišová. Spolu s režisérem Štěpánem Skalským se mu to podařilo.

Hrála v agitačních filmech

Marcela Martínková však paradoxně neležela komunistům v žaludku celou dobu. Na začátku její kariéry ji dokonce obsadili do budovatelského filmu Zítra se bude tančit všude. Všichni si cenili hlavně jejího pohybového nadání a mimiky. Na počátku sedmdesátých let se ale vše změnilo. Najednou jí nabízeli jen malé role.

Po sametové revoluci si zahrála ve snímku z francouzské produkce, a to spolu s Josefem Kemrem a Milenou Dvorskou, či ve filmovém zpracování Malostranských humoresek. Zemřela v dubnu roku 2000, dva dny před šedesátými sedmými narozeninami. Zanechala po sobě dceru a syna.

Sovák měl špatný den

Martínková byla Menšíkovi za roli ve filmu vděčná, s jeho kamarádem a kolegou Jiřím Sovákem to už bylo poněkud horší. Na nepříliš hezký zážitek zavzpomínala herečka Eva Klepáčová. Zrovna se dotočilo a Sovák se chystal odjet. Menšík k němu přiběhl s prosbou, zda by jej nevzal do centra, že velmi spěchá.

Na to mu Jiří Sovák odpověděl, že kdyby tolik nekouřil a nepil, mohl by si koupit ještě jedno auto. Vladimír Menšík se mu snažil vysvětlit, že si nemůže další vozidlo dovolit kvůli výdajům, které s sebou přinášela jeho početná rodina. „Tak ať tě děti nosej,“ uzavřel evidentně špatně naladěný herec, práskl dveřmi a odjel.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Když rozvod, tak rozvod

Česká televize: Když rozvod, tak rozvod

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články