Tanec svatého Víta: Nemocní propadali davové hysterii, někteří se prý utančili až k smrti

tanec svatého Víta
Zdroj: Prima Zoom

Šílené křepčení, neovladatelné nervové záškuby, hysterie a obscénní chování. To vše provázelo nemoc zvanou tanec svatého Víta, která byla popsána již v patnáctém století a BYLA označena jako “taneční mor”.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2020 13:00

V červenci roku 1518 se v klidných ulicích Štrasburku stalo cosi velmi podivného. Jedna žena začala tančit jako šílená a brzy se k ní přidaly další. Tato neobvyklá situace neunikla pozornosti úředníků, kteří ženy ihned poslali do nemocnice.

400 nakažených

Počet nakažených ve Štrasburku se měl zastavit na čísle 400. Denně mělo na záhadnou nákazu zemřít až 15 osob. Možné to samozřejmě bylo, ale je nutno vzít v potaz, že tyto informace mohly být značně přikrášlené.

Příčina nákazy

Lidé se v té době mohli nakazit vícero způsoby, nejčastější však byla otrava jídlem. Ve středověku se totiž na obilných polích vyskytovala parazitická houba Paličkovice nachová, pro kterou se používá obecný název námel.

Tato jedovatá houba vytvoří na obilnině tvrdý útvar, námel, který obsahuje alkaloidy, jenž se používají mimo jiné k výrobě LSD. Lidé se tak otrávili třeba po požití chleba, jenž byl upečen z infikované mouky.

Davová hysterie

Požití halucinogenní látky však nevysvětlovalo případy, kdy lidé vysílením z tance zemřeli. Lidský organismus by do té doby halucinogen již dávno zpracoval. Prakticky zde platí pravidlo, že by onen šílený stav trval jen po určitou dobu, stejně jako po požití jakékoli jiné drogy.

Nešlo tak spíše o něco jiného? V alsaském regionu se totiž rozmáhala ještě jedna choroba, a to sice Sydenhamův syndrom. Tato nemoc postihovala zejména děti. Projevovala se silnými nervovými záškuby, které právě připomínaly tanec. Příčinou vzniku syndromu byla nedoléčená streptokoková infekce.

V kombinaci s psychogenními faktory, které pramenily z velmi těžkých životních podmínek, mohly případy tance svatého Víta vyvolat davovou hysterii, kdy se tanečním morem “nakazily” třeba i zdravé osoby, které však zprávy o této šířící se nemoci nedokázaly psychicky unést.

Zdroj textu: wikipedie, Prima Zoom

Zdroj fotek: Prima Zoom

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články