Jiřina Steimarová: Prokletím nadané herečky byla slabost pro charismatické muže

Jiřina Steimarová: Prokletím nadané herečky byla slabost pro charismatické muže
Zdroj: Česká televize
Také vás zajímá herecký rod Jiřiny Steimarové?
Jejím dědečkem byl známý herec Vendelín Budil.
Maminka Anna Steimarová se také věnovala herectví...
...stejně jako otec Jiří Steimar.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Jak praví staré přísloví – štěstí ve hře, neštěstí v lásce. Zda měla herečka Jiřina Steimarová štěstí ve hře nevíme, ale o lásce se toho ví dost. Měla ráda bouřlivé, nespoutané muže, se kterými však bylo těžké pořízení. Koho si herečka ve svém životě vybírala?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 11. 2020 13:00

Jiřina Steimarová se narodila 24. ledna 1916. Byla to herečka a pedagožka. Vystudovala Pražskou konzervatoř. Za svou práci dostala ocenění zasloužilý umělec. Měla tři děti. Objevila se ve více než 45 filmech a seriálech. Za všechny jmenujme Hříšní lidé města pražského, Čas sluhů či Tři chlapi v chalupě.

Sochař Jan Kodet

Prvním partnerem, se kterým si herečka dost „užila“, byl sochař Jan Kodet. Jiřina se zamilovala nejen do něj, ale i do jeho práce. Otevřel se jí zcela nový svět. Na vše začala nahlížet z umělecké perspektivy. Za rok se jim narodil syn Jiří, který se stal slavným hercem.

Celé manželství bylo prý hodně bouřlivé. Kodet byl bohém, který se nehodlal svazovat nějakými společenskými konvencemi. Věrnost u něj nepřipadala v úvahu. Po osmi letech aférek toho měla Steimarová tak akorát a požádala o rozvod.

Zástupce firmy Alfa Romeo

Se zástupcem automobilky Alfa Romeo se herečka seznámila v roce 1952 na natáčení filmu Paklíč, kde se objevila po boku Oldřicha Nového a Jaroslava Marvana. Na produkci se podíleli i zástupci Alfa Romeo Jaroslav a František Johanové.

Jejím druhým manželem se stal Jaroslav. Byl úspěšným obchodním zástupcem, takže začali oba hodně cestovat. Bydleli v krásném domě s bazénem. Měli spolu dcery Julii a Evelynu, která se rozhodla kráčet ve šlépějích své maminky. Zdálo by se, že šlo o perfektní svazek. Ale chyba lávky, všechno skončilo úplně jinak.

Utekl

V listopadu roku 1951 se Jaroslav vypařil. Jen tak. Režim za to potrestal ale Jiřinu. Přišla o práci i veškeré prostředky. Ze začátku měla úplný zákaz hraní, později musela přijímat role, které byly pod její úroveň. Ale nedalo se nic dělat, musela své děti nějak uživit.

Vilu, kterou si od ní koupil Jiří Trnka, vyměnila za byt. Stále věřila tomu, že se její manžel vrátí. Později se dozvěděla, že žije v Guatemale. Chtěla mu napsat dopis, ale nedostala povolení. Začaly však chodit balíčky s čokoládami a dalšími drobnostmi. Vrátil se až po čtyřiceti letech v roce 1991.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiřina Steimarová

Česká televize: Úsměvy Jiřiny Steimarové

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články