Herečka Alena Jančaříková: Byla milenkou Jaroslava Marvana, zemřela záhadnou smrtí

Alena Jančaříková byla respektovanou členkou Národního divadla v Praze.
Zdroj: archiv Lifee.cz, Česká televize, Národní divadlo/Jaromír Svoboda

Dnes by oslavila Alena Jančaříková devadesáté třetí narozeniny. Její vztah s Jaroslavem Marvanem jeho manželce zprvu nevadil, když mu ale porodila dceru, začala proti tomu brojit. Marvan byl však spíše nerozhodné povahy, a tak nadále zůstával s oběma ženami. Až za něj rozhodl osud.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 09. 2020 08:00

Alena Jančaříková se chtěla herectví věnovat již odmalička. Po střední škole nastoupila do angažmá v Kroměříži a v polovině padesátých let přijala nabídku do Národního divadla. Toto zaměstnání jí však nestačilo k pokrytí všech potřeb, takže aby uživila rodinu, účinkovala i v estrádách a moderovala v rozhlase. A právě v Národním divadle se poznala s Jaroslavem Marvanem, jejichž vztah byl ukončen velkou tragédií.

V Národním se jí dařilo

V roce 1961 se Aleně Jančaříkové dařilo. V Národním divadle získala velkou roli, rovněž se měla ujmout delegace polských herců, se kterými měla domluvenou audienci u ministra kultury. Vše se zdálo být zalité sluncem.

Osudné ráno, 3. 12. 1961

Když ráno dorazil před byt herečky řidič limuzíny, nikdo nevyšel ven, ani po opakovaném zazvonění. Chvíli ještě na místě počkal a pak odjel pryč. Jakmile se o tom dozvěděl ředitel divadla, začal okamžitě jednat.

Věděl dobře, že tohle by Alena nikdy neudělala. Nepodobalo se jí to, určitě se muselo něco stát. Do jejího bytu tak poslal několik herců spolu se sestrou Aleny, Evou. Jakmile vyrazili dveře, naskytl se jim hrůzný pohled na hereččino bezvládné tělo.

Sebevražda?

Alena ležela na zemi v předsíni. Na sobě měla ještě pyžamo a všude byly rozházené věci. Ona sama měla na těle odřeniny, které nasvědčovaly tomu, že tam proběhl zápas. Vyšetřování bylo ukončeno s tím, že šlo o demonstrativní sebevraždu.

Byl v tom úmysl

Známý moderátor Petr Jančařík však vidí tragické okolnosti skonu jeho maminky v poněkud jiném světle. “Jsem přesvědčený o tom, že jí chtěl dát někdo nakládačku a přehnal to. Myslel si, že ji zabil, tak pustil plyn a utekl,” řekl v magazínu Top Star.

“Rozhodně na něj nevzpomínám jako na nějakou ikonu,” vyjádřila se o herci Marvanovi sestra Eva. "Ale nedokážu ho nějak soudit. Prostě to, co Alena hledala, u něj rozhodně nenašla.”

Zdroj textu: rozhovor pro Top Star, 13. Komnata Petra Jančaříka, Alena Jančaříková, osobnosti.cz, zdroj fotky: archiv lifee.cz, Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články