Noblesní herec Ladislav Chudík: Životem se protrápil, ničily ho věčné problémy se zdravím

Ladislav Chudík
Zdroj: Česká televize

Ladislav Chudík, legendární primář Sova z Nemocnice na kraji města, měl skutečně život plný nesnází. Osud mu rozhodně nepřál. Již od mládí trpěl zdravotními problémy, byl mnohokrát operovaný, a aby toho nebylo málo, bojoval navíc s depresemi, kvůli kterým si začal psát deník.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2020 13:00

Ladislav Chudík byl slovenský herec a pedagog. Na počátku devadesátých let působil jako ministr kultury. Za svého života získal mnohá ocenění, mimo jiné Českého lva (za vedlejší roli ve filmu Kawasakiho růže) a státní vyznamenání, a to jak na Slovensku, tak i v Česku.

Trpěl už od dětství

Život mu házel klacky pod nohy již od útlého dětství. Trpěl zápalem plic, bolestmi páteře, kvůli kterým musel spát v sádrovém lůžku, a migrénami. Trávil většinu času po nemocnicích. Vše se zhoršilo s povinnou vojenskou službou, tehdy se u něj poprvé objevily deprese. Zhoršily se i bolesti hlavy, jež se staly doslova nekonečnými.

“Ty migrény byly skutečně hrozné. Vadilo mi cvaknutí vypínače,” řekl herec. Následovalo dvanáct operací, během kterých si začal psát deník. S fyzickou bolestí se vypořádával i volejbalem, turistikou a divadlem. Léčit se pomocí pohledu na majestátní hory ho naučila jeho maminka. A když se postavil na prkna, co znamenají svět, nechal deprese a bolesti takzvaně za dveřmi.

Trápení prožil i v lásce

V roce 1957 si vzal Helenu, redaktorku slovenské Kulturní tvorby. Jednoho dne se však u ní projevilo lucidní snění čili snění s otevřenýma očima. Poté těžce onemocněla. Nejprve to začalo epilepsií, později se k tomu přidal nádor na mozku.

Změnila se celá její osobnost, začala být agresivní a v roce 1977 se rozešli. Takovou psychickou zátěž prostě nemohl vydržet a o dva roky později došlo i na rozvod. Helena si pak již žádného dalšího partnera nenašla, zemřela v naprostém osamění.

Zkolaboval přímo na jevišti

Od roku 2005 se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. O pár let později zkolaboval přímo na jevišti Slovenského národního divadla. Trápily ho silné bolesti v žaludku, ale na operaci už nešel, lékaři raději nasadili léky.

V roce 2014 se mu zhoršil zrak, trápilo ho pravé oko, na které viděl jen na dvacet procent. Dostavil se také těžký zápal plic, kvůli kterému strávil poslední měsíce života v nemocnici. 29. června 2015 vydechl naposledy. Původně si chtěl jen na chvíli zdřímnout, ale již se ze spánku neprobudil. Dožil se 91 let.

Zdroj textu: krajskelisty.cz

Zdroj fotky: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články