Slunce, seno a táta Škopek: herec Stanislav Tříska zemřel sám v divadle, které miloval

 Veronika Kánská (Blažena) uvedla, že během natáčení si nejlépe rozuměla Kateřinou Lojdovou (Tejfarka) a Jaroslavou Kretschmerovou (Evík). Naopak se moc nemusela s Petrou Pyšovou (Miluna).
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Rychle, jdou po vás, celá vesnice!Máš nějakou holku? No, táta taky tvrdí, že je to blbost.Já tě přerazím! A to snad ne, to by byla i vnukovražda, babičko.Tak nechrápej! Přemejšlím. Jo, že to slyší celá vesnice.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ač byl, je a bude navždy nejvíce spojován právě s rolí Škopka, byl Stanislav Tříska především divadelním hercem, přestože měl za sebou úctyhodnou filmografii. Na prknech, co znamenají svět, slavil velké úspěchy, divadlo byla jeho láska. A kdyby Škopkovou nehrála Růžičková, možná by se ve slavné trilogii ani neobjevil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 08. 2020 16:00

Krávy se sluchátky na uších? Kraviny do kravína, chtělo by se říct. Nadějný student Šimon Plánička je však zcela opačného názoru. Stojí si za tím, že díky hudbě se může razantně zvýšit dojivost. Místní družstvo mu umožní experiment provést, ale pod jednou podmínkou: už žádná farská kráva. Ženské se do toho ihned vloží a spustí sbor, a to za vydatné pomoci pionýrů, alias malovaných dětí řídící Hubičkové. Na některé krávy to funguje, s příkazem doj, potvoro, jiné nadojí naopak méně.  Pak už zbývají jenom reproduktory a pořádný magič. Však ono se to časem poddá...

Na Slunce, seno, jahody se můžete podívat dnes ve 20:15 na Primě

Divadlo vyhrálo nad řemeslem

Stanislav Tříska se narodil v Plzni, kde se také vyučil brašnářem. Tímto řemeslem se začal živit, ale ve volných chvílích si vždy odskočil do ochotnického divadla. Jeho nadání si všimli v Západočeském divadle v Chebu, kde dostal možnost zahrát si v řadě komedií.

V roce 1967 vyměnil Cheb za Zlín a začal vystupovat v Divadle pracujících. Tam se mu líbilo natolik, že v něm zůstal dlouhá léta. Brzy se stal jedním z nejvíce obsazovaných herců na zlínské scéně. Těšil se také velké oblibě návštěvníků divadla.

Slavný Škopek

Pro televizi začal Tříska pracovat v šedesátých letech. Nikdy neměl nouzi o výrazné, a hlavně svérázné postavy. Nabídka na roli věčně opilého taťky přišla díky Heleně Růžičkové. Těsně před započetím natáčení první dílu komediální trilogie si vzpomněla, že s ním jednou točila pro televizi, a když ukázala Troškovi jejich společnou fotku, bylo rozhodnuto.

Vůbec celé období osmdesátek bylo pro herce ve znamení profesních úspěchů. Po revoluci se stal dokonce ve zlínském divadle uměleckým šéfem. Také se na nějakou dobu nechal zlákat do pražského Činoherního klubu. Dlouho tam ale nevydržel a vrátil se zpět. Za svůj celoživotní divadelní výkon získal cenu J. K. Tyla.

Zemřel v šatně

Hercův život vyhasl tam, kde to měl nejraději – v divadle. Zemřel ve své šatně. Jako vždy šel do sprchy a pak usedl před velké zrcadlo. Bohužel od něj již nikdy nevstal. Jeho tělo našla až ráno uklízečka. Tím také vyhasly všechny naděje na čtvrté pokračování Slunce, seno, jež mělo být o mimozemšťanech.

Zdroj textu: čsfd, Blesk, Aha! Novinky.cz

Zdroj fotek: Prima

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články