Slunce, seno, jahody: Troškovi po dotočení hrozil pětiletý zákaz, polovinu scén musel vystříhat

Slunce, seno, jahody je česká filmová komedie z roku 1983 režiséra Zdeňka Trošky. Snímek byl natočen a situován do malé jihočeské vesnice Hoštice. Vzhledem k úspěchu filmu vznikla další dvě pokračování, Slunce, seno a pár facek v roce 1989 a Slunce, seno, erotika v roce 1991.
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Rychle, jdou po vás, celá vesnice!Máš nějakou holku? No, táta taky tvrdí, že je to blbost.Já tě přerazím! A to snad ne, to by byla i vnukovražda, babičko.Tak nechrápej! Přemejšlím. Jo, že to slyší celá vesnice.+ 3 fotky+ 4 fotky

Když viděl režisér Troška italský film Cukr, med a feferonka z roku 1980, okamžitě se nadchnul pro myšlenku natočit takový film i u nás. A povedlo se! Roku 1983 spatřila světlo světa bláznivá česká komedie Slunce, seno, jahody, kterou diváci milují dodnes.

Petra Járková
Petra Járková 26. 01. 2020 16:00

Všechno začíná v okamžiku, kdy do jihočeské vesničky jménem Hoštice přijíždí vlakem student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička, aby nastoupil v místním JZD na brigádu a současně se pokusil prověřit v praxi svůj experiment na téma "dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí". S příchodem Šimona přichází do vesnice celá řada komických událostí, se kterými si svérázní obyvatelé malé vesničky musí poradit.

Víra a trpělivost

Natáčení filmu Slunce, seno, jahody provázela už od začátku spousta problémů. Jenom díky tomu, že je režisér Troška pohodář a má svatou trpělivost, se komedie dotočila. Málokdo ale ví, že inspirací pro natočení letní bláznivé veselohry, byla italská komedie Cukr, med a feferonka.

Cukr, med a feferonka

„Když jsem viděl, jaké bláznoviny kupujeme za dolary z ciziny, rozhodl jsem se natočit něco podobného v českém prostředí. A na Barrandově mi vyšli vstříc,“ prozradil Zdeněk Troška, který po shlédnutí italské komedie věděl, že něco podobného prostě musí natočit.

Režim hrozil vězením

Po natočení komedie hrozil Zdeňkovi Troškovi pětiletý zákaz natáčení. Tehdejší režim přikázal skoro polovinu natočených scén vystříhat. Z toho byl Troška natolik znechucen, že se i přes velký divácký úspěch nechtěl do druhého dílu vůbec pouštět.

Rozdíl v délkách filmů

Nakonec mu však bylo přislíbeno, že se do jeho verze nebude vůbec zasahovat. Soudruzi slovo dodrželi a druhý film Slunce, seno a pár facek je o celých 45 minut delší než první díl.

NA SNÍMKY Z LEGENDÁRNÍ KOMEDIE SLUNCE, SENO, JAHODY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA KOMEDII SLUNCE, SENO, JAHODY SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 20:20 NA TV NOVA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články