Vesna Vulovičová: Letuška vstala z mrtvých po zřícení letadla v Československu. Spadla z deseti kilometrů

Vesna Vulovičová se zotavovala rychle a rok po tragické události chtěla zase létat.
Zdroj: youtube.com
Vesna Vulovičová přežila pád letadla jako jediná z 28 lidí. Takhle vypadaly trosky letadla, které se zřítilo po mohutné explozi. Exploze letadlo rozpůlila. Vesna měla obrovské štěstí a hlavně byla v osudnou dobu v zadní části letadla. Vesna Vulovičová se zotavovala rychle a rok po tragické události chtěla zase létat. + 1 fotka+ 2 fotky

Pád letadla JAT 367 nad Srbskou Kamenicí v Československu jako jediná přežila jugoslávská letuška Vesna Vulovičová. Ač o to patrně vůbec nestála, podle Guinessovy knihy to byl světový rekord ve volném pádu bez padáku. Vesna se řítila v troskách letadla k zemi z výšky přes 10 kilometrů.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 23. 08. 2020 09:00

Psal se rok 1972 a měl to být jen další obyčejný a poklidný let z Kodaně do Záhřebu. Na palubě letadla se tehdy nedopatřením ocitla mladičká jugoslávská letuška Vesna Vulovičová. Místo ní tam měla být původně její kolegyně a kamarádka, která se ovšem jmenovala stejně, a tak došlo k malému nedopatření. Ve chvíli, kdy se letadlo vznášelo nad Srbskou Kamenicí v Československu, v zavazadlovém prostoru explodovala nálož, kvůli které se letoun rozlomil, zřítil se k zemi a zahynulo v něm 27 lidí. Jediná Vesna pád z 10 kilometrů přežila.

Pachatele se nikdy nepodařilo vypátrat

Existují dvě teorie, proč se letadlo zřítilo, ale pachatel nebo pachatelé nebyli nikdy dopadeni. Krátce po pádu letounu se k atentátu přihlásila chorvatská, protisrbsky orientovaná a fašistická organizace Ustaša. Toto tvrzení se ale nepotvrdilo i přesto, že vyšetřovací komise došla k závěru, že se letadlo zřítilo následkem mohutné exploze. Druhá nepotvrzená teorie hovoří o tom, že byl jugoslávský letoun zasažen omylem československou protivzdušnou obranou. Vesna Vulovičová později vypověděla, že si ten den všimla malých náznaků, které mohly vypovídat o tom, že let nedopadne dobře.

"Pamatuji si, že již od snídaně mluvil jeden z pilotů Ratko Mihić neustále o svém synovi a dceři. Jako by byl jediný otec na světě. Jen o nich nonstop hovořil, jako by cítil, že už je nikdy neuvidí," nechala se tehdy slyšet letuška.

Pomohl jí lesník

Během inkriminované doby byla Vesna v zadní části letounu a to jí zachránilo život. Mimo jiné se letoun zřítil do prudkého svahu mezi větve a stromy, což přispělo k jeho zbrzdění. Přesto Vesna utrpěla spoustu zranění. Zlomila si obě ruce a nohy, dále měla tři zlomené obratle, frakturu lebky, prožila klinickou smrt a na nějaký čas se nemohla hýbat od pasu dolů. Vesna ale přežila i díky včasné pomoci. Krvácející a zraněnou letušku objevil lesník Bruno Henke, který v minulosti sloužil v německé armádě jako medik.

Dvaadvacetiletá letuška proležela následující měsíce v nemocnicích, kde ji dali lékaři dohromady a její uzdravení považovali za hotový zázrak. Nejprve se zotavovala v České Kamenici a následně byla převezena do vojenské nemocnice ve Střešovicích. Vesna si ale z tragické události moc nepamatovala a poslední událost, kterou měla v paměti, byla měsíc stará. Letuška se ze všech zranění zotavila a i přesto, že byla ochrnutá od pasu dolů, začala zanedlouho znova chodit. Tehdy to bylo považováno za skutečně velký úspěch československé medicíny.

Návrat do života a podivná smrt

Díky mladému věku a souhře okolností se Vesna zotavila velmi rychle a netrpěla ani žádnými psychickými problémy po havárii. Mladá hrdinka se chtěla za rok od havárie vrátit zpátky do práce, ale letecká společnost jí to tehdy zamítla a Vesna se musela smířit s místem administrativní pracovnice. Ač by to raději nechtěla, podle Guinessovy knihy drží světový rekord ve volném pádu bez padáku. K tomuto zvláštnímu prvenství jí tehdy pogratuloval samotný Paul McCartney.

V roce 1991 odešla Vesna do důchodu a žila v malém bělehradském bytě se třemi kočkami. V roce 2016 byla Vesna Vulovičová nalezena ve svém bytě v Bělehradě mrtvá. Příčina smrti ale oznámená nebyla.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články