Vyprávěj a výbuch v Černobylu: Jak společnost mlžila a co se o tehdejší tragédii říkalo?

Černobyl a seriál Vyprávěj
Zdroj: archiv
Od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France.Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové.Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii.+ 6 fotek+ 7 fotek

Seriál Vyprávěj je zpět a vy se tak každý týden můžete těšit na osud rodiny Dvořákových. Do jejich života zasáhnou všechny důležité události, které nás od 60. let postihly. Tudíž i výbuch jaderné elektrárny Černobyl. Jak se tato tragédie v seriálu promítla a jak zamávala se životy hlavních hrdinů?

Petra Járková
Petra Járková 10. 09. 2019 16:00

Dospívání

Jarda sleduje svou dceru, jak dospívá v ženu. Chce jí pomoci, a tak jí pořídí naučnou knížku. Jenže se dozví, že Lucka už přece všechny tyhle věci dobře ví, čímž mu vyrazí dech.

Hádky

Trable se nevyhýbají ani Dvořákovým. Babička Jana je smutná z hádky, která v minulé epizodě zapříčinila, že Eva a Zuzka spolu nemluví. Rozhodne se proto, že je dá dohromady. Karel si čím dál méně rozumí s Honzíkem, který je už skoro chlap. Zamiloval se do Lucky a bude to láska vskutku osudová.

Černobyl

A na pozadí těchto, dá se říct, malicherností čeká na hrdiny seriálu Vyprávěj tragédie, která ovlivnila celý svět. Výbuch jaderné elektrárny v Černobylu se sovětští soudruzi pokoušeli nejprve ututlat. Informace o havárii se do západních zemí dostaly až o dva dny později.

Následky

Tragédie změnila život tisícům lidí, nejvíce to schytali obyvatelé sousedního Běloruska. Až na hodně bizarní výjimky je celé město dnes vylidněno a okolí elektrárny vypadá jako po apokalypse. Po havárii reaktoru se v zasažených oblastech začalo rodit výrazně více postižených dětí a lidé umírali na rakovinu.

Cestování

Černobyl je dnes místem, které navštěvují jen dokumentaristé. Vzniklo i pár cestovních agentur, které tam vozí šílené odvážlivce. Nikdo se ale nebude moct přestěhovat zpátky ještě několik dalších desítek let.

NA SNÍMKY ZE SERIÁLU VYPRÁVĚJ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články