Startuje seriál Vyprávěj: Nejvtipnější chyby - mobil v kapse, neexistující tramvaj

Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy.
Zdroj: Česká televize
Od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France.Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové.Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii.+ 6 fotek+ 7 fotek

Co se vám vybaví, když se řekne šedesátá léta? Sověti vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách drtivě "vyhrávají" komunisté. Zažili jste vy nebo vaši rodiče tuto dobu? Pokud ne, nebo si na ni chcete zavzpomínat, máte šanci. Seriál Vyprávěj se vrací na televizní obrazovky!

Petra Járková
Petra Járková 03. 09. 2019 16:00

Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákovy. Retro seriál Vyprávěj je pohledem do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákovy. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí rodinná sága v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací.

Vzhledem k tomu, že seriál měl pět sérií, nevyhnuli se filmaři chybám, které zkušenému divákovi neuniknou a občas vám jistě vykouzlí i úsměv na rtech.

Nesmyslné zaměstnání

Děda Josef s babičkou žijí v Pardubicích. Jana tam pracuje v účtárně pod vedením Radka a s ní i Iveta (majitelka cestovky). Cestovka je také v Pardubicích. Je tedy nesmysl, aby Eva (Andrea Kerestešová), která žije v Praze s Karlem, pracovala společně se svou tchyní Janou v pardubické cestovce a aby tam s nimi pracoval i Honza žijící v Praze. A pokud by byla cestovka v Praze, není pravděpodobné, že by tam všechny pardubické zaměstnankyně, včetně Ivety a Jany, denně dojížděly.

Divadelní hra z roku 2000

V 10. díle 2. série je ve scéně, kdy jde Tonda (Jaromír Nosek) do antikvariátu a kupuje si knihu, za hercem v okně patrný plakát „Dračí doupě - zlatá pavučina“. Tato hra ale oproti době, do které je seriál zasazen, vznikla později, uvedený modul u nás byl vydán až v roce 2000.

Mobilní telefon v kapse

V 22. díle 1. série s názvem Apríl má ve 12. minutě Radim (David Prachař) v kanceláři u Karla Dvořáka (Roman Vojtek) v kapse mobilní telefon. Patrný je obrys v jeho riflích.

Neexistující tramvaj

Ve 20. díle 5. série se v jednom záběru objevuje tramvaj Škoda 14T, která se v roce 2004 ještě nevyráběla.

Nagano

V jedenáctém díle páté série s názvem Nagano hlavní postavy seriálu se svými dětmi školního věku sledují v televizi čtvrtfinálový a semifinálový zápas olympijského turnaje v hokeji v nočních hodinách a teprve po skončení zápasů vypravují děti do školy. Utkání přitom začínala později a se školní výukou se překrývala.

Kvetoucí stromy v únoru

V prvním díle třetí série je ve scéně, kdy Honza (Marián Miks) natáčí na chalupě okolí na kameru, možno zahlédnout datum 6. 2. 1990. Venku jsou však kvetoucí stromy.

Jak je to s tím celerem

V 16. díle první série o Vánocích 1971 Karel ochutnává bramborový salát a poté říká Evě, že v něm chybí celer, že u nich doma ho vždy do salátu dávají. Eva odpoví, že ho tam dávat nebude, protože u nich doma ho tam nedávají, a že ho nesnáší. Ve 14. díle druhé série o Vánocích 1976 naopak chce dát celer do salátu Evina matka s tím, že ho tam dává pokaždé, Eva ji zastaví se slovy: „Mami, celer ne, Karel to nemá rád.“

NA SNÍMKY ZE SERIÁLU VYPRÁVĚJ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články