Laďka Kozderková: Temperamentní herečka odešla příliš brzy, před smrtí si stihla uklidit hrob

Laďka Kozderková
Zdroj: Česká televize

Ladislava Kozderková byla zpěvačkou se zlatem v hrdle, slávy si však užila pomálu. Zemřela v pouhých třiceti sedmi letech. Klid neměla ani v osobním životě. Musela se vypořádat s alkoholem, drogami i rakovinou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 10. 2020 13:00

Laďka Kozderková se narodila 26. června 1949. Byla to muzikálová zpěvačka a herečka, objevovala se však i ve filmu a televizi. Říkalo se jí Lady Muzikál či Barbra Streisand, což bylo více než příznačné, neboť když v roce 1982 pobývala “Streisandka” v Praze, šla se na Laďku podívat a byla z ní přímo nadšená.

Zpěv měla v krvi

Laďka Kozderková zpívala už jako dítě. Ve svých dvanácti letech vydala první singl. Ke studiu na konzervatoři ji přivedl její otec, známý skladatel Ladislav Kozderka. Ona však dala raději přednost divadlu Rokoko, kde se z ní stala záhy velmi oblíbená zpěvačka, a to nejen díky velkému hlasovému rozsahu, ale také komediálnímu talentu.

Přezdívalo se jí gejzír. Byla živelná a bezprostřední. Nikdy také neměla nouzi o přízeň opačného pohlaví. Byla symbolem ženskosti a charisma. Její dva vyvolení muži jí však přinesli v životě spíše trápení nežli radost.

Alkohol, nevěra a drogy

Její první manžel byl zpěvák a jazzový trumpetista Richard Kubernát. Přestože jejich vztah netrval dlouho, vzešla z něj dcera Lada. Muzikant nejprve propadl alkoholu, pak se k tomu přidala i závislost na drogách. Dožil se padesáti sedmi let. Zemřel v Brně.

Její druhý partner ji naopak přežil. Nebyl jím nikdo jiný než jedinečný český Homer Simpson, Vlastimil Bedrna. Měli spolu dceru Vlastu. I tento známý herec a dabér propadl alkoholu, jen ne v takové míře jako Richard. Laďka mu dokonce odpustila i slabost pro něžné pohlaví. Bedrna s ní zůstal až do samotného konce.

Nejkrásnější a nejstrašnější koncert

Když se zpěvačka dozvěděla o rakovině děložního čípku, nemluvila o ní. Jela jednoduše dál, přesto nezapomínala na léčbu. Ta se však ukázala být bohužel neúčinnou. Se svými fanoušky se rozloučila měsíc před svou smrtí. Ač věděla, že jí už nezbývá moc času, přistupovala k tomu bez emocí. Dokonce měla přinutit Bedrnu, aby ji zavezl na hřbitov k rodinné hrobce. Chtěla si ji před smrtí uklidit, aby šla do čistého.

Zpěvu se nevzdala ani několik hodin předtím, než 17. listopadu 1986 umřela. Doktoři pak ještě dlouho vzpomínali, jak se z jejího pokoje nesl ještě stále silný a zvučný hlas. “Byl to nejkrásnější a zároveň nejstrašnější koncert. Všichni totiž věděli, že zpívá úplně naposledy,” zavzpomínala na maminku její dcera Lada.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Laďka Kozderková

Česká televize: Příběhy slavných: Ztracený hlas

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články