Hříšní lidé Města pražského: Zapomenutá místa ze slavného seriálu!

Jedová chýše hraje v historii pohostinství velkou roli.
Zdroj: se souhlasem České televize
Hříšní lidé města pražského byli prvním krimi počinem Československé televize, jenž se vysílal pravidelně každý týden.Úvodní znělka seriálu Hříšní lidé města pražského jednou zazněla také v 30 případech majora Zemana.V barrandovských skladech lze ještě dnes najít velké množství kostýmů ze seriálu Hříšní lidé města pražského.Skutečné jméno rady Vacátka bylo Josef Vaňásek.+ 6 fotek+ 7 fotek

V legendárním seriálu můžete vidět spoustu tajuplných, strašidelných i krásných míst, kde se skrývají zločinci, ale také sídlí muži zákona. Domy, kde žijí krásné elegantní dámy, i nevěstince a putyky čtvrté cenové. Nejedno z těchto míst můžete navštívit dodnes. Pojďte nakouknout do těch starých zlatých časů...

Petra Járková
Petra Járková 17. 06. 2019 08:00

Nejznámějším pražským místem spjatým s historií policie je Bartolomějská ulice. Právě zde sídlila za první republiky pověstná „Čtyřka“ neboli bezpečnostní oddělení, kterému šéfoval Josef Vaňásek alias seriálový rada Vacátko.

Ten si postupem času vytvořil tým spolehlivých detektivů a začal spolu s nimi řešit i ty nejzapeklitější případy.

Na základě dobových novinových soudniček napsal v 60. letech Jiří Marek povídky o různých vrstvách pražských lidí, které pak pod názvem Hříšní lidé Města pražského zfilmoval Jiří Sequens a Antonín Moskalyk.

V té době ještě existovaly v pražských Holešovicích před výstavbou metra staré ulice, podivné hostince i nejrůznější továrny a tajemná místa, kde se dalo točit. Také historické centrum města bylo dostatečně omšelé na to, že se dalo do seriálu bez problémů použít. Kancelář pana rady nebo Jedová chýše však byly vytvořeny v ateliéru.

O Jedové chýši se vyprávějí legendy. Stála od 13. století u kostela sv. Apolináře a občas do ní zašel i král Karel IV. Později však chudý domek hostil spíše spodinu. Říká se, že měli i misky připevněné řetězem ke stolu, aby je nikdo neukradl.

PODÍVEJTE SE, JAK TO TENKRÁT CHODILO MEZI CHUDINOU:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články