Hříšní lidé města pražského: Znáte osud slavného hostince Jedová chýše, kam chodil i Karel IV.?

Protože byli často spojováni s přípravou různých léků a jedů, velmi rychle se uchytil název Jedová chýše.
Zdroj: Wikipedie
Hříšní lidé města pražského byli prvním krimi počinem Československé televize, jenž se vysílal pravidelně každý týden.Úvodní znělka seriálu Hříšní lidé města pražského jednou zazněla také v 30 případech majora Zemana.V barrandovských skladech lze ještě dnes najít velké množství kostýmů ze seriálu Hříšní lidé města pražského.Skutečné jméno rady Vacátka bylo Josef Vaňásek.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hospoda Jedová chýše, ve které se scházívala pražská galerka, zloději, pasáci a lehké holky, se nacházela na pražském Větrově, na rohu ulic Apolinářská a Viničná. Už od 14. století patřilo okolí svatého Apolináře a nedaleká osada Rybník k místům, kterým se lidé v noci raději obloukem vyhýbali.

Petra Járková
Petra Járková 08. 07. 2019 16:00

Jedová chýše byla od středověku do začátku 20. století hospoda na pražském Karlově provázená řadou legend a špatnou pověstí.

Středověký hostinec

Hospoda byla jednou z nejstarších, která ze středověku přežila až do dvacátého století. Údajně se zde občas zastavil král Václav IV., když se jel se svými kumpány povyrazit na svůj hrádek do Kunratic, neboť to měl z Pražského Hradu při cestě.

Název podle Karla IV.

Pověst hovoří, že i název hospody povstal z jeho návštěvy, kdy ve dvou hostech poznal nájemné vrahy, kteří se ho pokusili kdysi otrávit. Ztrestal je na místě. Poručil katovi, který ho na toulkách doprovázel, aby namíchal jed do jejich nápojů. Oba traviči tak namístě jedem pošli. A od těch dob se zde říkalo v Jedové chýši.

Nevěstinec

Osud Jedové chýše byl zpečetěn někdy na přelomu 19. a 20. století, kdy ji okupoval německý Burschenschaft. Vznikl zde i nevěstinec. Stavení začalo chátrat.

Dobrý voják Švejk

V roce 1926 byla Jedová chýše ještě na svém místě, protože se objevila ve filmu Karla Lamače Dobrý voják Švejk. Před svou smrtí v roce 1927 ho zakoupil Antonín Heveroch, český psychiatr a neurolog, aby po jejím zbourání mohl rozšířit sanatorium pro duševně choré.

Konec Jedové chýše

Hospoda - nízký domek s mansardovou střechou krytou šindelem - byla zbourána v roce 1933. Jednalo se tak zřejmě o hospodu s nejdelší nepřetržitou existencí v Česku. Na jejím místě byl postaven funkcionalistický činžovní dům architekta Josefa Kalouse.

NA HISTORII JEDOVÉ CHÝŠE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články