Herec Václav Voska: Svůj podmanivý a zastřený hlas používal i jako vypravěč dokumentárních filmů

Václav Voska patřil především k významným osobnostem českého divadla 20. století, výraznou stopu po sobě ale zanechal i v oblasti filmu a televize.
Zdroj: Česká televize
Václav Voska patřil především k významným osobnostem českého divadla 20. století, výraznou stopu po sobě ale zanechal i v oblasti filmu a televize. Český herec a dabér Václav Voska studoval původně práva. Již během studií spolupracoval s Československým rozhlasem, poté získal angažmá v Divadle na Vinohradech.Zahrál si i v Národním divadle, z nějž se po 5 letech přesunul do Městských divadel pražských, kde se stal jedním z nejobsazovanějších herců.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herec s melodickým, lyrickým a lehce zastřeným hlasem, který si cílevědomě kultivoval. Jeho cit pro rytmus a smysl pro poezii jej předurčoval ke spolupráci s rozhlasem, interpretacím básnických i prozaických textů.

Petra Járková
Petra Járková 21. 10. 2019 08:00

Kariéra

Český herec a dabér Václav Voska studoval původně práva, ale již během studií spolupracoval s Československým rozhlasem, poté získal angažmá v Divadle na Vinohradech. Zahrál si i v Národním divadle, z nějž se po 5 letech přesunul do Městských divadel pražských, kde se stal jedním z nejobsazovanějších herců. V tomto angažmá setrval až do své smrti v roce 1982  jako jedna z hereckých hvězd tohoto souboru.

Nejvýznamnější role

Ztvárňoval zejména charakterní role, zahrál si např. Alcesta v Molièrově Misantropovi, Sókrata v Rozhovorech se Sókratem, Edgara ve Strindbergově dramatu Tanec smrti nebo Shakespearova Richarda II.

Normalizace

V sedmdesátých letech 20. století v průběhu normalizace měl z politických důvodů, kdy se aktivně totiž účastnil obrodného procesu v 60. letech,  byl zvolen poslancem České národní rady a objevil se i na pohřbu Jana Palacha, značně omezený přístup zejména do televize a filmu, ale i tak pod režijním vedením Jindřicha Poláka exceloval v roce 1976 ve filmu Noc klavíristy.

Podmanivý hlas

Svůj podmanivý, lehce zastřený hlas uplatnil v Československém rozhlase nebo jako vypravěč v dokumentárních filmech, ale zejména v dabingu. Namluvil například herce Marcella Mastroianniho nebo Petera Sellerse.

NA HERCE VÁCLAVA VOSKU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články