Cholerik se svérázným humorem Louis de Funès: Opustil prvorozeného syna a kvůli druhé ženě odmítal role nevěrníků

Rozruch udělá i Cruchotova dcera Nicole, když místní mládeži napovídá, že její otec je pan Ferguson, bohatý majitel jachty. Nicole se účastní radovánek místní mládeže.
Zdroj: Profimedia
Četník ze Saint Tropez je francouzsko-italská filmová komedie režiséra Jeana Giraulta z roku 1964. Jedná se o první díl ze série filmů o francouzských četnících v hlavní roli s Louisem de Funèsem.Strážmistr Ludovic Cruchot slouží v malé horské vesničce v Alpách. Do práce je zapálený a rád by byl převelen. Jednoho dne se jeho přání opravdu vyplňuje a je převelen do turistického letoviska Saint-Tropez.Spolu s ním přijede i jeho dcera Nicole. Již cestou na strážnici rozdá mnoho pokut a jeho nadřízený rotmistr Gerber z toho není zrovna nadšený, mj. proto, že dal pokutu i starostovi města. Z Cruchota nemají radost ani jeho podřízení, na které je jako pes. + 6 fotek+ 7 fotek

Přesně před 105 lety se narodil jeden z nejoblíbenějších francouzských komiků, kterého si zamiloval i český národ. Velký podíl na jeho oblibě měl i nezapomenutelný dabing Františka Filipovského, ze kterého byl u vytržení i samotný Louis de Funès.

Petra Járková
Petra Járková 31. 07. 2019 08:00

Gesta a mimika

Louis začínal jako klavírista v pařížském baru. I tam při hře rád koulel očima a špulil rty, a když viděl, že má úspěch, pokračoval v tom dál. Jednoho dne jej napadlo, že se přihlásí do hereckého kurzu. A dobře udělal. Po nějakém čase totiž dostal nabídku na menší roli ve snímku Napříč Paříží, v němž se objevil vedle Jeana Gabina.

Hvězdou v padesáti

Hvězdou se Funès stal až jako padesátiletý. Jeho největší obavou bylo, že nebude nejlepší. Ale byl fenomenální. U nás měl veliký úspěch a velkou zásluhu na tom měl i František Filipovský, jehož dabing byl podle mnohých lepší než originál. Funès se s ním chtěl dokonce setkat, ale tehdejší režim to zakázal.

Soukromý život

Co se týká jeho soukromého života, byl ženatý s Jeanne Augustine Barthelémy de Maupassant, s níž měl dva syny – Patricka a Oliviera. První manželství s Germaine Eloide Carroyer, kterou si bral jako dvaadvacetiletý, nevydrželo. V té době nebyl schopen své ženě a synovi Danielovi zajistit pravidelný přísun financí a Germaine mu to vyčítala. S prvorozeným synem se přestal stýkat po rozchodu s jeho matkou. Jednou se přeci jen střetli, ale nikdo neví, jak jejich setkání dopadlo.

Odmítal role nevěrníků

Svou druhou ženu Jeanne Funès miloval. Odmítal kvůli ní i role nevěrníků, a když za ním přišla fanynka, snažil se ji slušně odmítnout. V roce 1967 koupil zámeček nedaleko Nantes, kde Jeanne jako malá bydlela. V té době se ale herec začal bát o své soukromí a bezpečí své rodiny, a tak nechal sídlo proměnit v pevnost.

Strach o rodinu

O svou rodinu se herec bál kvůli anonymnímu dopisu, který jednoho dne dostal. Stálo v něm, že moc vydělává a že to jeho nejbližší odnesou. Vyděrač dokonce Funèsovi vyhrožoval i telefonicky, chtěl po něm přesnou sumu peněz a žádal, aby je donesla sama jeho manželka do jisté kavárny. Jeanne, s policisty v zádech, se tedy vydala s taškou plnou nastříhaných papírků na místo určení. Pro kabelu si tehdy přišel vyděračův prostředník, samotného strůjce anonymu se vypátrat nepodařilo.

Zemřel na infarkt

Filmové postavy, které Funès ztvárňoval, byli mrzutí cholerici. Cholerik prý herec byl. Nakonec se mu vymstila touha dohnat roky, kdy nebyl hercem, a tak v posledních letech života natáčel jeden snímek za druhým. Ačkoliv jej všichni prosili, aby zvolnil, neuposlechl. V roce 1983 v osmašedesáti letech zemřel na infarkt.

NA LEGENDÁRNÍHO ČETNÍKA ZE SAINT TROPEZ SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články