Třicet let od smrti talentovaného herce Tomáše Holého: Jeho maminka informaci o smrtelné nehodě nevěřila, myslela, že jde o žert

V televizním filmu Upír ve věžáku z roku 1979.
Zdroj: Česká televize
Na konkurzu působil nesměle, jak ale promluvil, okamžitě si všechny získal svojí bezprostředností.Po úspěchu ve filmech Lipského si ho vybrala Marie Poledňáková.V komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku.S Janou Brejchovou+ 12 fotek+ 13 fotek

Patřil mezi nejoblíbenější a nejtalentovanější herce. Rošťácký kukuč, odstáté uši a šibalský výraz, to byl legendární dětský herec Tomáš Holý. Za svou krátkou kariéru se zapsal především díky televizním komediím do srdcí diváků všech generací.

Petra Járková
Petra Járková 08. 03. 2020 08:00

Možná by se k filmu nikdy nedostal, ale jeho strýček byl rekvizitářem na Barrandově a Tomáš ho tam často navštěvoval. Když pak Oldřich Lipský sháněl malého kluka do filmu Marečku, podejte mi pero, rekvizitář nabídl právě svého synovce. Tím začala kariéra Tomáše Holého.

Herecká kariéra

Kromě tohoto filmu si Tomáše jistě pamatujete z pohádky Ať žijí duchové!, z komedie Setkání v červenci, kde exceloval po boku Oldřicha Kaisera, nebo z filmu Pod Jezevčí skálou. Do povědomí většiny diváků se potom zapsal jako Vašek z komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Právnické ambice

I když měl Holý našlápnuto k hvězdné kariéře, už jako kluk věděl, že u filmu zůstat nechce. Filmování mu přišlo zdlouhavé, stereotypní a náročné. Toužil po kariéře právníka. Ať už by zůstal hercem, nebo se stal právníkem, jedno je jisté. Tomáš Holý byl perfektní a přátelský kluk, se kterým byla legrace a kolegové na něj dodnes rádi vzpomínají.

Jízda pod vlivem alkoholu

Bylo jaro roku 1990 a Tomáš byl poblíž své chalupy v Kytlici. Seděl s kamarády v hospodě a evidentně se nudil, proto navrhl kamarádovi, aby i přesto, že pil alkohol, jeli právě na chalupu. Ten souhlasil, tak vyrazili směrem ke Kytlici. Po pár desítkách metrů zjistili, že na to asi nemají, proto se rozhodli vrátit zpět, ale bohužel jejich auto vylétlo ze zatáčky a narazilo do stromu. Tomáše se nepodařilo oživit a 8. března roku 1990 zemřel. Nedožil se ani svých 22. narozenin, které by oslavil o pár dní později.

Černý humor

Nikdo jeho smrti nechtěl věřit, všichni, včetně Tomášovy maminky, si mysleli, že se opět jedná o jeden z jeho žertíků. Když hercově mamince přišli policisté říct onu nemilou zprávu, vyhnala je od dveří s tím, že se jedná o hloupý humor. Bohužel však o vtip nešlo.

NA DĚTSKOU HVĚZDU TOMÁŠE HOLÉHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články