Málo známá prvorepubliková aférka: Milostný románek Mileny Jesenské, první české feministky

Milena Jesenská v roce 1917.
Zdroj: Rakouské kulturní fórum
Milena Jesenská byla považována za první feministku.Milena Jesenská měla temperamentu na rozdávání.Jesenská se nebála nazývat věci pravými jmény.Milena Jesenská se svou dcerou Janou.+ 5 fotek+ 6 fotek

Otec si přál, aby se jeho dcera stala lékařkou, ta ale po několika semestrech medicínu vzdala a utekla k psaní. Milena Jesenská měla temperamentu na rozdávání, veřejně se bouřila proti konvencím a zavedeným pořádkům. Jakmile přišla do společnosti, naprosto ji ovládla. A učarovala i spisovateli Franzi Kafkovi, se kterým prožila vášnivý románek...

Petra Járková
Petra Járková 21. 06. 2019 07:30

Milena Jesenská se sice narodila roku 1896, ale rozhodně se nedala považovat za zakřiknutou ženu své doby. Byla emancipovaná, rázná a rozhodně nikdy nehrála druhé housle. V práci ani v soukromí.

Roku 1918 se vdala za Ernsta Pollaka, o deset let staršího židovského spisovatele. Vše hodila za hlavu a odstěhovala se za ním do Vídně. Tam se starala o rodinu a o roli paničky psala do ženských magazínů. Často proto bývá označována za první českou feministku. Také dávala hodiny češtiny, a když přece jen nebyly peníze, klidně nosila kufry na nádraží.

Po pár letech Milenina pracovní reputace přece jen rostla, proto začala přispívat do pražských novin i časopisů. Uměla věci nazývat pravými jmény, i díky tomu ji obdivovalo mnoho mužů.

Jedním z nich byl i jeden z nejvýznamnějších literátů té doby - Franz Kafka. Nebyl to ale on, kdo udělal první krok. Nebojácná Milena jím byla tak fascinována, že přeložila jednu jeho povídku a začala si s ním o ní dopisovat. Přes dopisy se pak do sebe zamilovali.

Byl to vztah plný vášně, přesto dnes působí poněkud nezvykle. Ti dva se totiž ve skutečnosti viděli jen dvakrát - poprvé na čtyři dny ve Vídni, podruhé na den v pohraničním městě Gmünd. Vůbec jim to nevadilo. Na papíře jejich slova vypadala i vyzněla lépe než ve skutečnosti.

"Ona je jako živoucí oheň, jaký jsem dosud nepoznal," svěřoval se v dopisech Kafka svému příteli Maxi Brodovi, který se o jejich korespondenci vyjádřil jako o té nejkrásnější, jakou v životě četl.

I přesto, že byl jejich vztah přímo magický, rozhodl se ho Kafka roku 1923 ukončit a Mileně přestal psát. Důvodem prý byl jeho špatný zdravotní stav. Nechtěl lásku svého života děsit. Rok nato zemřel.

Milenino manželství s Pollakem se rozpadlo, ona se vrátila zpět do Prahy, kde si z rozumu vzala architekta Jaromíra Krejcara. Měla s ním sice dceru Janu, ale o žádnou velkou lásku se nejednalo. Milena se s ním prostě naučila žít, i když ve vzpomínkách stále byla v dopisech s láskou svého života - s Kafkou.

PODÍVEJTE SE NA PRVNÍ FEMINISTKU V NAŠÍ GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články