Na jeho počest lidé pojmenovali planetku i dinosaura: Arthur C. Clarke by dnes oslavil 101. narozeniny

Clarke v záři roku 2007 poskytl video pozdrav pro sondu NASA Cassini, prolétající v té době okolo měsíce Saturnu Iapeta, který sehrál klíčovou roli v románu 2001: Vesmírná odysea.
Zdroj: facebook
2001: Vesmírná odysea vznikala současně s filmovou verzí režiséra Stanley Kubricka.Kubrick přišel za Clarkem se žádostí o román, podle kterého bude možné natočit „příslovečně dobrý vědeckofantastický film“.Gary Lockwood a Keir Dullea.2001: Vesmírná odysea je evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života.+ 2 fotky+ 3 fotky

Autor science fiction, vynálezce a génius za románem 2001: Vesmírná odysea, představitel technického optimismu a hard science fiction. On, Robert Henlein a Isaac Asimov byli nazýváni Velkou trojkou sci-fi.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 15. 12. 2018 08:41

Sir Arthur Charles Clarke se narodil 16. prosince 1917 v Minehead v Anglii ve farmářské rodině. Již jako malý rád sbíral zkameněliny a pozoroval hvězdy – díky rostoucímu zájmu o astronomii si dokonce postavil svůj vlastní teleskop. V roce 1934 vstoupil do Britské meziplanetární společnosti.

Už během studia na gymnáziu začal psát své první povídky – ve studiích nemohl později pokračovat, proto se rozhodl stát profesionálním spisovatelem. Jeho první články, a to o Sluneční soustavě a o letu raketou na Měsíc, byly publikované v letech 1938 a 1939. Za druhé světové války sloužil v britském královském letectvu. V letech 1946-1948 získal bakalářský titul z fyziky a matematiky. Jeho první větší dílo vyšlo ve stejném roce, jako získal bakaláře.

2001: Vesmírná odysea vznikala současně se svou filmovou verzí, původní povídka se přehoupla do románu, který byl předlohou pro stejnojmenný film Stanleyho Kubricka.

Roku 1985 mu byl udělen titul velmistra sci-fi. Od roku 1988 byl upoután na kolečkové křeslo. Byl mu udělen rytířský titul, ačkoli se tento proces zdržel kvůli nařčení z pedofilie bulvárním plátkem – Clarke ovšem byl všech obvinění zproštěn.

Většinu svého života trávil na Srí Lance. Na jeho počest byla pojmenována planetka „4923 Clarke“ a dinosaurus nazývaný Serendipaceratops arthurcclarkei. Zemřel 19. března 2008 krátce po svých 90. narozeninách na srdeční selhání.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články