Všichni dobří rodáci: Režisér Vojtěch Jasný najímal herce jen na základě horoskopu

Všichni dobří rodáci: Režisér Vojtěch Jasný najímal herce jen na základě horoskopu
Zdroj: Česká televize
Točilo se v obci Bystré, i když se děj odehrává v Kelči. Tam ale režiséra Vojtěcha Jasného považovali za neznaboha. 
Film se v kinech promítal půl roku, pak jej zakázali.
S obsazováním herců pomáhala Jasnému i Helena Růžičková jakožto další odbornice na horoskopy. 
Když filmaři oslovili neherečku Annu Navrátilovou s nabídkou, zda by si nezahrála babičku, hodila po nich lopatu na sníh. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Někteří režiséři jsou skuteční podivíni, a to neplatí jen o těch, co točí ty největší hollywoodské trháky. U nás jich je také dost. Třeba Vojtěch Jasný, který vytvořil nehynoucí klasiku Všichni dobří rodáci. Víte, že naštval Jiřinu Bohdalovou? Nezdál se mu její horoskop, a tak její roli jednoduše vyškrtl.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 12. 2020 16:00

Na film Všichni dobří rodáci se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu. Malebná moravská vesnice, květen 1945. Každý večer se v místní hospodě sejdou všichni obyvatelé a veselí se při víně a muzice. O tři roky později, v únoru 1948 se ale vesnice rozdělí na dva nesmiřitelné tábory.

Bohdalová měla smůlu

Po smrti režiséra filmu Všichni dobří rodáci začala na povrch vyplouvat zajímavá tajemství. Třeba to, co prozradila herečka Jiřina Bohdalová. „Herce do svých filmů si vybíral jen na základě horoskopu,” prozradila. „Přestože jsem patřila mezi ,jeho’ herečky, nevybral si mne.”

„Později mi sdělil, že jsem měla špatný horoskop. Kvůli tomu mne nepozval ani na zkoušku a roli dostala jiná herečka. Hrát v tomto filmu by však pro mne byla velká čest,” dodala Bohdalová. Jiřina se také s Vojtěchem Jasným setkala v Americe. Tam zjistila, že je velkým fanouškem Roberta Redforda, se kterým se i osobně znal a oslovoval ho Bobby.

Předpověď smrti

Vojtěch Jasný se znal s Brzobohatým už od gymnázia, které společně navštěvovali. Roli ve filmu Všichni dobří rodáci mu režisér slíbil ve vinárně. Herec však musel čekat dlouhé čtyři roky. „Říkal mi, že to nemám ještě napsané v obličeji,” prozradil Brzobohatý.

V tomto období mu Jasný také vypracoval horoskop. Z velké části byl pozitivní, ale našly se v něm i tři okamžiky, které měly být pro herce osudové. „Až se ti přiblíží čtyřicítka, zažiješ tři události, při kterých budeš mít jen malou šanci na přežití,” věštil režisér. Jak už nyní víme, jednalo se naštěstí o mylnou vizi.

Černošští předci?

Ve filmu Všichni dobří rodáci si zahrál i legendární Vladimír Menšík. O něm se Jasný vyjádřil, že musel mít černošské předky. „Jeho charakter a druh humoru odpovídal právě černochům,” prozradil režisér. „Muselo k tomu dojít, když sem přišla napoleonská armáda. Byl spontánní, a hlavně lidský. Proto se mu musí odpustit vše, co se mu v jeho životě nepovedlo,” dodal.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Všichni dobří rodáci

Česká televize: Všichni dobří rodáci

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články