Ze zákulisí filmu Setkání v červenci: Osud Daniely Kolářové měl v rukou Tomáš Holý

Tomáše Holého diváci milovali pro jeho přirozenost. On se ale rozhodl v herectví nepokračovat...
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaroslava Vošmiková, CC-BY-SA-4.0

Setkání v červenci je jedna z klasických letních komedií, na které se můžeme dívat opakovaně. A právě léto lákalo herce, aby o každé volné chvíli chodili do lesa na houby. Bylo jich tolik, že na ně málem potřebovali nůši. Ale ani večer nebyla nouze o zábavu. Na denním pořádku byly bujaré večírky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 12. 2020 16:00

Na film Setkání v červenci se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Film. Mladý Jakub má problémy s angličtinou a musí složit reparát. Jeho bohatí rodiče mu tak zaplatí letní pobyt v jazykovém táboře. Jenomže co čert nechtěl, lektorkou je profesorka Klára Fišerová, kterou Jakub nenávidí, protože právě ona ho nechala propadnout. Navíc má s sebou pětiletého synka Davida, který je pěkné kvítko. Jakub je ze všeho znechucený, tedy alespoň do té doby, než dojde na city.

Měl v rukou její osud

Pro Danielu Kolářovou nebyla role maminky samozřejmostí. Režisér Karel Kachyňa měl celkem pět favoritek, ale to úplně poslední rozhodnutí ponechal na Tomáši Holém, který je na úvodní fotografii článku s maminkou Marií. On sám si tak měl vybrat, která z hereček je mu nejsympatičtější. „Byl skvělý,“ zavzpomínala Kolářová. „Nedělal rozdíl mezi realitou a momentem, kdy cvakla kamera. Bylo mu to jedno. Měl svůj vlastní svět.“ 

Houbaření a večírky

Když se zrovna netočilo, vyrážel štáb spolu s herci do lesa na houby. Tehdy byla skutečně velká úroda. Cateringové menu se tak neslo v duchu hub stokrát jinak. Nejedlo se nic jiného. „Byl jsem tak přejedený, že jsem několik dalších let nemohl houby ani cítit,“ svěřil se režisér Kachyňa.

O odpočinek po náročném dni se postaraly zase hojné večírky. Byly doslova každý den, takže se z nich stala pěkná tradice, nebo chcete-li rituál. „Sedělo se u táboráků,“ prozradila dcera režiséra Kachyni Eliška, která měla ve filmu Setkání v červenci na starosti kostýmy. „Některé párty pak probíhaly v soukromé verzi, třeba ve dvou lidech.“ 

Tragický osud

Co se stalo s dětskou hvězdou Tomášem Holým? Mladý život nadějného herce ukončila tragická nehoda. Dle informací knihy Jmenuju se Tomáš autora Oty Karse, měl Holý před jízdou vypít několik piv (jiné zdroje uvádějí, že si dal pouze jedno pivo). Poté měl s jedním kamarádem nasednout do Škody 120 a projet se na nedaleký kopec, aby auto vyzkoušeli.

Při zpáteční cestě dostal Tomáš smyk a narazil čelně do stromu. Byl na místě mrtvý. Příčiny autonehody lze také hledat v povětrnostních podmínkách a stavu vozovky. Ten den byly teploty mírně nad nulou a z kopce tekla voda z tajícího sněhu. Po setmění se vytvořila nebezpečná ledovka. Holý chtěl zřejmě přibrzdit před zatáčkou a dostal přetáčivý smyk, jak již bylo uvedeno výše. Právě Škody 120 byly tímto problémem proslulé.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Tomáš Holý

CSfilm: Setkání v červenci

Jmenuju se Tomáš, Ota Kars

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články