Jak vytrhnout velrybě stoličku: Tomáš Holý měl namále, prý vypadal jako holka s ošklivými vlasy

Jak vytrhnout velrybě stoličku: Tomáš Holý měl namále, prý vypadal jako holka s ošklivými vlasy
Zdroj: se souhlasem České televize
Jak vytrhnout velrybě stoličku: Vašek (Tomáš Holý) nemá psa a ani tátu. Proto se rozhodne vzít osud rodiny do vlastních rukou a najde mámě nového partnera.Scénář komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku vznikl podle zážitků režisérky Marie Poledňákové.Původně mělo jít o drama, nakonec se film Jak vytrhnout velrybě stoličku zařadil do komediálního žánru.S výběrem Tomáše Holého souhlasil i jeho filmový táta František Němec. Věřil, že to zahraje mistrovsky. A nemýlil se.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kultovní komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku zná snad každý. Hlavní hvězdou byl bezesporu Tomáš Holý. Věděli jste ale, že to bylo s jeho rolí ve filmu pěkně nahnuté? Zpočátku totiž na všechny působil jako zakřiknuté dítě, které by natáčení v žádném případě nezvládlo. Navíc se nelíbil ani synovi režisérky Marie Poledňákové.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 06. 2021 11:00

Děj filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku: Aktivní a podnikavý Vašek žije sám se svou maminkou. Ta se ale hodně věnuje baletu, takže jednou Vaškovi dojde trpělivost. Na rozdíl od ostatních nemá tátu ani psa, proto se rozhodne, že mámě sežene nápadníka a sobě blízkou osobu, která by se mu konečně věnovala. Na komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku z roku 1977 se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Příběh ze života Marie Poledňákové

Scénář k filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku vznikl na základě osobních prožitků režisérky Marie Poledňákové. Po rozvodu zůstala sama se svým osmiletým synem Petrem, kterému se po otci velmi stýskalo.Snažila jsem se mu vysvětlit, že to nelze vzít zpět, a tak se mne pořád dokola vyptával, proč si nenajdu jiného chlapa,” prozradila deníku Aha!

Petr se však tak snadno nevzdal. Měl začít procházet její zápisník s telefonními čísly herců, producentů a režisérů a zkoumat každé jméno. U každé osoby ho zajímal důvod, proč si ji nemůže jeho máma vzít. „Neustále jsem mu opakovala, že už mají vlastní děti a jsou ženatí,” dodala.

Kulich Tomáše Holého

Marii Poledňákové tehdy malého Tomáše Holého doporučil sám František Němec, který si v komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku zahrál jeho otce. Ze všech dětí na castingu byl podle něj přesvědčivý pouze on. Zpočátku to tak ale vůbec nevypadalo. Do smíchovského Národního domu tehdy dorazilo asi 160 kluků.

Jenže Tomáš Holý celou dobu mlčel. Navíc se režisérce zdál příliš malý. Proto ho poslala domů. Za chvíli se ale objevil znovu ve dveřích a rukama ukazoval na kulicha, kterého si uvnitř zapomněl. Tím si získal pozornost a dostal druhou šanci.

Milý nešika Tomáš Holý

Jenže patáliím nebyl konec. Další den se Tomáš pro změnu zpozdil. Než pro něj přijelo auto z Barrandova, byl skrz naskrz promočený, protože se vyválel ve sněhu. A paní kostymérky mu musely usušit oblečení na topení.

„To už u mne postoupil hodně nahoru. A během zkoušek s Janou Preissovou a Františkem Němcem spletl co se dalo, breptal, culil se... byl bezprostřední. Jen můj syn se zděsil, když viděl jeho fotku. Prý to není žádný správný kluk, ale holka s ošklivýma vlasy,” zavzpomínala režisérka.

Jak rozbrečet Tomáše Holého

Tomáš Holý se do svého filmového táty úplně zbláznil. Sám totiž žil pouze s matkou. Marii Poledňákovou tak čekal nadlidský úkol, přesvědčit dětského herce, aby byl kvůli scénáři na Františka Němce na několik chvil naštvaný. „Posadila jsem se vedle něj a řekla mu rádoby tajemství, že je to špatný chlap a podvodník. Tomáš se v tu ránu naštval a začal brečet. A my mohli točit,” dodala režisérka.

Zdroje informací:

Česká televize: Jak vytrhnout velrybě stoličku

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články